Lezing over luchtfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog

Foto:

Op zondag 14 september is er in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis een lezing over luchtfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de vijf jaren van Duitse bezetting van Nederland ging er haast geen dag voorbij of ergens hoog in het Nederlands luchtruim zoemde het sonore geluid van een geallieerd verkenningsvliegtuig. De enige wapens die de piloot bij zich had waren hoogte, snelheid en…. camera’s. Het resultaat van deze verkenningsvluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn miljoenen luchtfoto’s, doorgaans van een verbluffende kwaliteit. Deze luchtfoto’s werden door het geallieerde opperbevel niet alleen gebruikt om toekomstige strijdplannen uit te stippelen, maar ook om Duitse troepenbewegingen nauwlettend in de gaten te houden. Vandaag verteld Thierry van den Berg hoe dit in zijn werk ging en toont hij de resultaten van deze luchtopnames. De lezing begint om 14.00 uur in de presentatieruimte van het museum.

De spreker

Thierry van den Berg is werkzaam voor een bedrijf dat onderzoek doet naar explosieven die zich nog in de Nederlandse bodem bevinden. In deze hoedanigheid bezocht hij vele archieven in binnen en buitenland en bestudeerde daar luchtfoto’s uit de oorlog. Hij raakte hier zo van gebiologeerd dat  hij zich er verder in ging verdiepen. Hij is medeauteur van het boek De bezetting in vogelvlucht, over luchtfotografie. 

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur
Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”
Genieweg 1
1967 PS  Heemskerk

Cookieinstellingen