Uit de lucht gevallen zeebrapad wordt weggepoetst

WIJK AAN ZEE – Vorige week is in de nacht van donderdag op vrijdag plotseling een ‘zebra loper’ uitgerold voor de Spar in Wijk aan Zee. Inwoners van Wijk aan Zee zijn al jaren bezig met de aanvraag en lobby voor een zebrapad, maar vingen tot de dag van vandaag bot. Van het zebrapad dat vorige week uit de lucht is komen vallen kan men maar kort gebruik maken, want het college van de gemeente Beverwijk is van mening dat deze eigen creatie tot een onveilige verkeerssituatie leidt en heeft besloten om de strepen zo snel mogelijk te verwijderen. Het is niet duidelijk wie de strepen op het wegdek heeft geschilderd.

De gemeente is van mening dat een simpel zebrapad niet volstaat. Om een veilige oversteekplaats voor voetgangers te creëren, moet de weg worden aangepast: er moet een vluchtheuvel worden geplaatst om te voorkomen, dat de verkeersdoorstroming bijvoorbeeld op drukke zomerse dagen niet onnodig lang wordt opgehouden. Daarvoor moet de weg aan beide zijden worden verbreed, hetgeen ten koste gaat van minimaal tien parkeerplaatsen langs de Dorpsweide en waarvoor aan de zijde van de Spar het fietspad moet worden verlegd. 

qf9lm5o03b4ioyvje3x0uxolw
De zebra kwam, de zebra zag, maar lijkt na een regenbui en het besluit van het college zijn kracht te hebben verloren

Bij een zebrapad zal ook de verlichting worden aangepast en zullen er verkeersborden moeten komen. In zijn geheel betreft dit een behoorlijke reconstructie van de Verlengde Voorstraat. Het college ziet geen hoge prioriteit voor het aanpassen van de verkeerssituatie en dat betekend dat men aanpassingen en reconstructies gecombineerd worden met andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld de vervanging van de riolering of de wegverharding.