Tata Steel bouwt overkapping tegen kleverig stof

Foto:

VELSEN – Tata Steel in IJmuiden start in oktober met de bouw van een overkapping op de locatie waar de firma Harsco slobslak verwerkt, een bijproduct van de staalproductie. De afgelopen jaren hebben inwoners van Wijk aan Zee een aantal malen last gehad van grof, kleverig stof, dat op huizen en auto’s terechtkwam. 

Naar aanleiding daarvan heeft Tata Steel een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijke bronnen en naar de invloed van de weersomstandigheden op het ontstaan en de verspreiding van het kleverig stof. Het kalkhoudende stof dat vrijkomt bij het verwerken van slobslak bleek onder bepaalde klimatologische omstandigheden moeilijk verwijderbare vlekken te veroorzaken. Samen met de firma Harsco is vervolgens gekeken naar de mogelijkheden om de overlast effectief te bestrijden. Daarbij bleek dat vooraf met water koelen het storten van slak zonder emissie mogelijk maakt. Studies en proeven hebben aangetoond dat daarvoor een afgesloten ruimte noodzakelijk is. De speciaal hiervoor ontworpen en uit betonblokken en een stalen dak opgetrokken constructie met bijbehorende watervoorziening zal naar verwachting nog voor het einde van het jaar in gebruik worden genomen.

Goede buur

“Als staalbedrijf willen we een goede buur zijn”, aldus Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel in IJmuiden. “De overlast van grof, kleverig stof in Wijk aan Zee is ons dan ook een doorn in het oog. Daarom hebben we samen met de firma Harsco geïnvesteerd in uitgebreid onderzoek en in proeven met het storten van slobslak. Ik ben blij dat we nu een maatregel hebben geïdentificeerd en gaan implementeren die een groot deel van de overlast zal wegnemen”, aldus Van den Berg. De constructie wordt 16 meter lang, 12 meter breed en 8 meter hoog.

Wil je voortaan alle actualiteiten en politieberichten vanuit de IJmond op je tijdlijn?
Klik hier en voeg onze facebookpagina toe aan je profiel.