Herdenking verongelukten van Brits oorlogsvliegtuig

Foto:

HEEMSKERK – Op dinsdagmorgen 16 december om 11.00 uur leggen het college en het Comité Herdenking 4 mei bloemen op de graven van de zeven oorlogsvliegers bij de Nederlands Hervormde kerk. Het is op 16 december 71 jaar geleden dat bij de Kruisberg in het Heemskerkse duingebied een Britse ‘Lancaster’ neerstortte nadat het toestel in de lucht was ontploft.

Dit jaar verloopt de herdenkingsbijeenkomst op vergelijkbare wijze als vorig jaar. Dat houdt in dat alleen het college en het Comité Herdenking 4 mei de bloemlegging doen. Van de scholen die een graf geadopteerd hebben zullen dus geen leerlingen op bovengenoemd tijdstip aanwezig zijn. In plaats hiervan is er een website ontwikkeld – www.4meiheemskerk.nl – waar de leerlingen op ontdekkingstocht kunnen gaan naar de geschiedenis van de oorlogsvliegers. De inmiddels uitgebreide en verbeterde website is lesmateriaal voor de scholen, maar is ook heel interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor de lokale oorlogsgeschiedenis. Het blijkt dat er ook interesse uit het buitenland is voor de website; familie van de omgekomen oorlogsvliegers stellen het zeer op prijs dat ook op deze manier aandacht wordt geschonken aan dit onderdeel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Bij het verongelukken van het Britse oorlogsvliegtuig op 16 december 1943 kwam de gehele bemanning om het leven. De oorlogsvliegers kregen in 1945 een laatste rustplaats op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk. Twee keer per jaar krijgen de oorlogsgraven een bloemenhulde. Dit gebeurt massaal tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Iets informeler is de herdenking van 16 december, de dag dat het Engelse oorlogsvliegtuig boven het duingebied van Heemskerk in de lucht ontplofte.

Bron. Gemeente Heemskerk