Vakantie ‘pakt soms anders uit’

Foto: politie

Nog even en dan begint de grote vakantie-uittocht. Hebben we alles bij ons? Nog even een laatste rondje door het huis. Gas uit, lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Hoe blij ben je als je een paar weken later uitgerust en opgeladen thuiskomt en alles nog precies zo aantreft als je het achterliet. Maar soms ‘pakt het anders uit’.

Vaak houden niet alleen de buren, maar ook potentiële inbrekers je huis in de gaten als je een paar weken weg bent. De vakantieperiode vormt een prachtige gelegenheid voor dieven. Veel mensen trekken er dan op uit; de inbreker grijpt zijn kans. Het zal je maar gebeuren..

‘Buorman’ houdt oogje in het zeil in Friesland

In de provincie Friesland is men, ten opzichte van andere provincies, eerder geneigd de buren bij afwezigheid te vragen op te letten. Bijna 80% van de Friezen vraagt zijn ‘buorman of buorfrou’ de boel in de gaten te houden als ze voor langere tijd weg zijn tegenover het landelijk gemiddelde van 57%. Van de ondervraagden verstopt bijna een derde van de mensen bij afwezigheid een reservesleutel buitenshuis voor bekenden als gezins- en familieleden of buren. Ouderen doen dit minder vaak dan jongeren: 44% van de respondenten jonger dan 30 jaar verstopt de sleutel buitenshuis tegenover slechts 18% van de 60-plussers. In de provincie Overijssel verstopt men de sleutel het vaakst buitenshuis (37%), in de provincie Flevoland het minst (20%). Coen Staal, voorzitter van de stichting, raadt het buitenshuis verstoppen van de sleutel af. “Inbrekers zijn beducht op mogelijke verstopplekken en hebben ‘m vaak ook zo gevonden. Dan is er sprake van insluiping en niet van inbraak in de woning. Verzekeraars vergoeden dan meestal niets”.

10 tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Voor alle leeftijdgroepen geldt: Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een goed gevoel op pad te gaan, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 10 simpele tips voor je:

  • Zet je vakantieplannen en -ervaringen niet meteen op social media.
  • Wanneer je gaat inpakken, doe dit dan niet te opzichtig. Zet auto of caravan als het kan in de garage, of dek de spullen in de auto goed af.
  • Zet tijdens de vakantie ´s nachts een extra auto (van jezelf of van de buren) op de oprit.
  • Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
  • Berg juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht op; liefst in een kluis.
  • Vraag (bij langere afwezigheid) een tijdelijke bewoner in huis.
  • Laat regelmatig de brievenbus legen.
  • Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip, waarop het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil.
  • Draai de binnendeuren op slot en vergeet ook de (losstaande) schuur niet.
  • Vraag buren om een oogje in het zeil te houden en laat bij hen je vakantieadres en telefoonnummer achter.

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Hiertoe voert zij tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie.

Reacties