Dagbesteding bij McDonald’s: ‘Vouwen maar!’

Dieuwke (links) en Aline lachen wat af
Foto: Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz

Beverwijk – Een donkerblauw busje draait donderdagochtend even na half tien het terrein van de McDonald’s op. Wekelijks worden tijdens de dagbesteding van de Hartekamp Groep Happy Meal boxen gevouwen. Hoeveel? „Veel, heel veel”, zegt Aline met een grote glimlach op haar gezicht.

Een metalen kar vol bruine dozen staat klaar. Iedere deelnemer van de dagbesteding ontvangt, alleen of als team, een doos met daarin driehonderd Happy Meal boxen. Aline pakt direct de koe bij de hoorns en grijpt haar sleutelbos. Ze haalt één van haar sleutels over het plakband om de kartonnen doos open te maken. Het vervelende plakkerige stukje tape dat afbreekt, mag tijdelijk even plaats nemen op de rugleuning. Een flinke stapel ongevouwen doosjes wordt op tafel gelegd, waarop Aline haar maatje Dieuwke een volle high five geeft. Vouwen maar!

foto3

Anneloes Balder geniet volop van haar werk bij de Hartekamp Groep 

Begeleiding van Anneloes
„Als ik toch alleen al zie hoe blij ze worden van doosjes vouwen..” Anneloes Balder geniet zichtbaar van haar werk. Na jarenlang gewerkt te hebben in de psychiatrie, begeleidt ze om de week een groep van acht personen met een verstandelijke beperking. Dat wisselt ze af met haar collega Sabrina Nijssen. Terwijl we aan een tafeltje de ‘donderdagochtend-rituelen’ bespreken, stapelen de Happy Meals zich op. Het is aan Anneloes om ze bij de tafels weg te nemen en te deponeren in een metalen kar. Het stagneert, zo is af te lezen aan de gezichtsuitdrukking van Stewart en Kees. „Ze houden dat erg goed in de gaten”, lacht Anneloes. Iedere donderdag wordt gewerkt van half tien tot kwart voor één. Tussen half elf en elf uur is een rustmoment ingelast. „Naar de pauze wordt altijd erg uitgekeken. De één krijgt een milkshake aardbei en de ander op speciaal verzoek een sinas zonder ijs. De samenwerking met de McDonald’s is goed en leuk.”

Flinke aantallen
Kees lijkt een proces te hebben bedacht dat zijn vruchten afwerpt. Hij vouwt het liefst alleen. Hij plaatst vier doosjes horizontaal en twee doosjes verticaal. De door Dieuwke bestempelde ‘te gekke’ Minions wurmt Kees één voor één de doosjes in. De Minion (een een-oog poppetje, vergelijkbaar aan Shrek) blijkt een relatief makkelijk speelgoed om in de felgekleurde boxen te krijgen. „Soms bij groter speelgoed is het erg lastig”, zo wordt aangevuld door Mathijs. Hoe dan ook: productie wordt geleverd. Meer dan duizend Happy Meals zijn wederom met plezier klaar gestoomd. Namens Janice, Mathijs, Stewart, Dieuwke, Aline, Kees en Anneloes: bon appétit!

Foto2foto6foto5

Reacties