Moestuinen zijn hip: ‘Wij eten het hele jaar van de tuin’

Foto: Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz

Velsen-Noord – Groente en fruit uit de moestuin zijn nog nooit zo hip geweest. En dat merken ze ook bij tuindersvereniging VTV Wijkeroog. In het gastvrije Velsen-Noord bezochten vandaag vele mensen de open dag op het tuinencomplex.

Een portie kibbeling of oliebollen met op de achtergrond een live-band. De vereniging pakt flink uit. Op het plein voor het ”Praathuis” – de kantine van de vereniging – wordt met een drankje in de hand druk overleg gevoerd. De gesprekken verschillen per tafel; van de buurman die iets teveel lawaai maakt met zijn gemotoriseerde grasmaaier tot de echte ‘groene’ succesverhalen. Voor het tuinwinkeltje op het park kijken meneer (80) en mevrouw Prevost (78) in een grijs zomerjack naar de uitgestalde tuinproducten. „Kijk!”, roept ze naar haar man. Mevrouw Prevost houdt een bakje met rode kool omhoog. „Deze hebben we momenteel op onze vereniging niet.” Het koppel, onlangs zestig jaar getrouwd, heeft zelf aan de andere kant van het Noordzeekanaal een moestuintje. „We kijken natuurlijk vooral hoe ze het hier doen. Even afkijken..”, zo moet ze bekennen.

IMG_6932

De populariteit van biologisch eten en tuinieren neemt flinke sprongen. De open dag is daarmee een prima gelegenheid om als aspirant-tuinder een kijkje te nemen in één van de moestuintjes of het inwinnen van advies. Peulvruchten, tuinbonen of aardappelen. Van alles wordt gekweekt en kan zo de vriezer in. „Wij eten zelfs het hele jaar door uit de tuin”, zegt koppel Prevost met de rode kool nog in de hand. „Alhoewel, een maandje niet. Dan zitten we heerlijk in Benidorm. Ach dan is de tuin toch leeg. En wat overblijft dat verdelen we over onze buren.”

IMG_6920 IMG_6933 IMG_6939 IMG_6943 IMG_6944

IMG_3744

Reacties