Stem van de Beverwijker schiet wortel

Foto: Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz

Beverwijk – Heb je een idee dat hout snijdt én wortel kan schieten op social media: dan zou je zomaar het dagblad of zelfs de gemeenteraadsvergadering kunnen passeren.

Het gebeurde Daryll Duiker en Alex van Luijn. Laatstgenoemde haalt inmiddels wekelijks ‘het nieuws’ vanwege het draagvlak op ‘Je bent een Beverwijker als..’. Het Iepenplein-idee (van markante iep naar een zestal houten bankjes) dat hij samen met ‘kompaan’ Duiker bedacht, bewandelde het pad via de lokale Facebookgroep, de drukpers van de krant tot uiteindelijk de vergaderkamer van het stadhuis. Uitkomst? Het plan wordt na de kampeer- of vliegvakantie deze zomer ten uitvoer gebracht.

Op het stadhuis lijkt een lans gebroken: gemeentelijke politiek 2.1. Met de ochtendkrant als dirigent of waakhond van het geschreven woord. De kracht van de communicatie op het web – en de stem van de Beverwijkse gemeenschap – doorbreekt daarmee een taboe. Ondertussen kijken we naar het beeldscherm: hoe luidt de volgende discussie of oproep in de Facebookgroep. Rommel naast de container? Of een voorstel om te toasten op de Beverwijkse democratie?

Wellicht biedt een plein voor het stadhuis na de zomer genoeg zitcomfort om elkaar ook nog even te spreken. Gewoon, menselijk contact, zonder beeldscherm ertussen. De eerste stap is vast gezet. Voorlopig volgen we de karavaan aan ideeën – vanaf een beeldschermpje – op de voet.

Reacties