Harddraverijvereniging Heemskerk viert 90-jarig bestaan met ‘Doordraverij’

Foto: redactie

Heemskerk  – Harddraverijvereniging Heemskerk bestaat 90 jaar. In navolging van de kortebaandraverij afgelopen maand op de Marquettelaan, draaft Heemskerk daarom nog even door. Zondag 11 oktober staat het landgoed Marquette in het teken van de ‘Doordraverij’. De harddraverijvereniging zorgt dan voor een hele dag vol paardenkracht, karrenpracht, muziek & entertainment. 

Zondag 11 oktober schakelt de 90-jarige vereniging in de ‘overdrive’ met nóg een groots spektakel. De ‘Doordraverij’ biedt een scala aan activiteiten voor het hele gezin op en rond château Marquette. Een paardenspektakel met tientallen historische rijtuigen, een concours d’elegance met klassieke MG’s, een lifestyle-markt, allerlei activiteiten voor de kinderen en de hele dag door gevarieerde muziekoptredens op een feestelijk podium. Natuurlijk is er ook van alles te eten en te drinken. De entree is gratis.

Het evenement begint om 11 uur. Om half 12 worden de tientallen koetsen en rijtuigen verwacht die het evenement in een elegante ‘paardensfeer’ zullen opluisteren. Om 12 uur beginnen de muziekoptredens van o.a. het Young Pop Collectief, de Seabreeze Big Band, de Tommy Inc. Band, het grote orkest van St. Caecilia en de Donkey Band. Landgoed Marquette is die dag voor het verkeer afgesloten. Bezoekers wordt aangeraden lopend of op de fiets te komen. Er komt een speciale fietsenstalling bij de ingang Marquettelaan. Het volledige programma van de dag is te vinden op de website van de harddraverijvereniging:www.harddraverijheemskerk.nl

Prijs voor het beste videoverslag

Met prachtige koetsen en rijtuigen, snuivende paarden, ronkende MG’s, rockende muziek en nog veel meer wordt de DOORDRAVERIJ een heel videogeniek evenement. Daarom stelt het bestuur van de harddraverijvereniging rond het evenement een leuke prijs beschikbaar voor het beste videoverslag. Deelname staat open voor iedereen die denkt het evenement in maximaal 3 minuten video te kunnen samenvatten. Met wat voor apparatuur wordt gefilmd maakt niet uit: van smartphone tot GoPro, van handycam tot een niet te sjouwen camera. De prijs wordt toegekend op basis van scenario, montage en vooral creativiteit. De hoofdprijs is een dinerbon bij een Heemskerks restaurant. Inzendingen kunnen tot één maand na het evenement worden aangeboden (desgewenst via YouTube, Vimeo of via bijvoorbeeld WeTransfer) op e-mail: [email protected].

Heemskerkse traditie

De harddraverijvereniging houdt een Heemskerkse traditie in ere die in 1925 begon. De oprichting was een initiatief van wagenmaker Gerrit Voortman die, samen met andere Heemskerkse paardenliefhebbers onder wie Cornelis Tijms, Antoon de Wildt, Piet Klaase, Jan Henneman, Jan de Wit, Gerrit Schoehuis en Jan Stubenitsky, aan het gemeentebestuur vroeg de jaarlijkse volksfeesten met één dag uit te breiden om een harddraverij te kunnen houden. Op 10 maart 1925 was er goedkeuring. De rest is geschiedenis.

Anno 2015, 90 jaar later, geldt de Harddraverij Heemskerk als een van de hoogtepunten van het Nederlandse kortebaancircuit. Met tussen de 7.000 en 10.000 bezoekers is het al jaren de drukstbezochte kortebaandraverij. Ook het wedden op paarden is, met een dagomzet van rond € 80.000, bijna nergens zo populair als in Heemskerk.

Reacties