Kinderwoonproject in ‘Anneko van der Laanhuis’ Wijk aan Zee

Foto: SIG

Sinds vorige week woensdag is het oude Anneko van der Laanhuis aan de Burg. Rothestraat 119 in Wijk aan Zee weer ‘bewoond’.

De SIG, organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking in Midden- en Zuid-Kennemerland, heeft er een nieuw kinderwoonproject in gevestigd, voor 24 kinderen en jongeren met een ondersteuningsvraag. In het pand zijn ook aparte ruimtes ingericht voor tijdelijk verblijf en crisisopvang.

Mooie kamers
Het pand aan de Burg. Rothestraat in Wijk aan Zee is voor de komst van de kinderen en jongeren van de SIG intern grondig verbouwd en heringericht. De diverse, kleine groepen hebben een grote eigen huiskamer, met tv en computer, en meerdere badkamers (1:3).  De kinderen hebben ieder een mooie, lichte kamer. De tuin is voorzien van speeltoestellen.

IJmuiden en Uitgeest
De kinderen en jongeren zijn afkomstig van de kinderwoonprojecten De Zeester in IJmuiden en De Waterjuffer in Uitgeest. Deze zijn, net als de teams, in Wijk aan Zee geïntegreerd. De twee panden in IJmuiden en Uitgeest worden afgestoten.

Fabian neemt afscheid van de Zeester (Foto: SIG)
Fabian neemt afscheid van de Zeester (Foto: SIG)

Overdag naar kinderdagcentrum, school of stage
De nieuwe bewoners van het Anneko van der Laanhuis, in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, gaan overdag naar een kinderdagcentrum, school of stage. Er is 7×24 uur professionele begeleiding aanwezig. Het accent in de begeleiding van de kinderen/jongeren ligt op opvoeding en ontwikkeling in een veilige sfeer, in samenspraak met ouders en/of voogd. Er zal actief verbinding met de lokale gemeenschap worden gezocht (buurtbewoners, sociale voorzieningen, clubs, sportverenigingen).

Voorgeschiedenis
Tot medio 2014 was in het oude Anneko van der Laanhuis een woongroep met 23 volwassen cliënten van de SIG gehuisvest. Het aloude woongroepmodel past niet meer in de visie van de SIG, die bij het streven naar ‘volwaardig wonen’ ruimte en privacy voor cliënten voorop stelt.  De bewoners verhuisden naar een nieuw  woonproject aan de Alkmaarseweg in Beverwijk (gebouw de Steenhouwerij), waar ze een eigen studio hebben, met 7×24 uur begeleiding binnen handbereik oftewel ‘op de gang’, volgens het zogenoemde warme gang-concept van de SIG.

 

Reacties