Internationale kunstenaarsweek ‘Ezels en Kwasten’ vandaag van start

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag gaat in Wijk aan Zee voor de 15e keer de internationale kunstenaarsweek ‘Ezels en Kwasten’ van start.

Zoals de naam ook aangeeft begon ‘Ezels en Kwasten’ ooit als puur een schildersweek. In de loop der jaren is het echter steeds meer uitgegroeid  tot evenement waar feitelijk alle disciplines van de beeldende kunst zijn vertegenwoordigd. De deelnemers vormen een mix zijn van amateurs en professionals.

affiche ezels en kwasten

Internationaal
Behalve uit Nederland zijn er dit jaar ook 6 kunstenaars aanwezig uit o.a. Roemenië, Tsjechië en Duitsland. Deze buitenlandse gasten worden ondergebracht bij gastgezinnen in Wijk aan Zee, waardoor het voor hen betaalbaar is om deel te nemen  aan dit evenement.

Tijdens de week zijn er diverse programmaonderdelen waarvoor men zich kan inschrijven. Inschrijven kan in café de Zon, wat gedurende de hele week ook dienst doet als atelierruimte.

Atelierruimte in Café de Zon
Atelierruimte in Café de Zon

Programma
Het thema van deze 15e editie van de kunstenaarsweek is dit jaar “Binnenstebuiten en ondersteboven”. Het programma van Ezels en Kwasten voor de komende week is als volgt:

 • Donderdag  19/5: 17-18 uur  Welkom en opening met gezamenlijk diner en documentaire
 • Vrijdag  20/5: Centrale ateliers in Café de Zon en achterzaal de Duinpan van de Moriaan geopend vanaf 11 uur.
  Om 17 uur Opening expositie “Fijn” in de KOP van WaZ.
 • Zondag  22/5: Schilder masterclass door Rob van de Schoor om 12.30 uur in de Moriaan. Deelnemers bijdrage € 5,-
 • Maandag 23/5 of dins./woensdag (afhankelijk van het weer): Buiten schilderen met Erik Meijer. Om 12 uur verzamelen in Café de Zon en/of planning daar volgen. (veldezel en verf zelf meenemen).
 • Dinsdag  24/5: Naakt model schilderen om 20.00 uur in Café de Zon. Hiervoor hangt er een intekenlijst .Deelname kost € 4,- voor het model.
 • Woensdag  25/5: 20.30 uur Dichters avond in Strandpaviljoen de KUSt + muziek Peter Duin & Rob vd Klooster
 • Donderdag  26/5: 19.00 uur-20.30 uur mogelijkheid inleveren van 1 of 2 werken voor de Jury en de veiling in Café de Zon. De Jury bestaat dit jaar uit: Ada Leenheer, Ab Winkel en Annuska Steixner.
 • Vrijdag  27/5: 11.00 -14.00 uur werk inleveren in de Moriaan. Aangeboden werk wordt voorzien van een nummer  dat correspondeert met het nummer in de catalogus die zaterdag klaar is. Het werk dat voor de veiling is aangeboden (voorzien van nummer) kan niet meer direct verkocht worden. Hulp gewenst om 11 uur om ingeleverd werk en schildersezels van Café de Zon, naar de Moriaan te brengen.
  19.15 – 20.15 Deelnemers preview van de  expositie in de Moriaan en je mag een stem uitbrengen op werk van collega kunstenaar voor de kunstenaars materiaal prijs!
  20.30 uur Prijs uitreiking in Café de Zon. Vanaf 21.00 uur muziek.
 • Zaterdag 28/5: 11-17 uur  werken expositie in de Moriaan. Tevens mogelijkheid tot verkoop van eigen werk op grote tafels die beschikbaar zijn. Nodig die dag: uurtje zaalwachten om publiek te ontvangen en om 17uur graag hulp om eigenwerk, overige werken en schilders ezels terug te brengen te brengen naar Café de Zon.
  Om 20 uur start de veiling in Café de Zon. Met muzikale omlijsting door Slagzij.

Ezels en Kwasten wordt ‘gedragen’ door de vrijwilligers van de KOP van WaZ, SaWaZ en mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Beverwijk. Kijk voor meer informatie ook op de website www.ezelsenkwasten.nl

Reacties