112

Brandstichter bij La Belle in IJmuiden stak vuur van binnenuit aan

Foto: RTV NH

De grote brand die café La Belle anderhalve maand geleden verwoestte, is binnen aangestoken. Dat concludeert de politie. Er is een witte jerrycan gevonden in het pand aan de Zeeweg in IJmuiden.

(Bron RTV NH)

Enkele dagen na de brand maakte de politie bekend dat de vlammenzee was aangestoken. Uit onderzoek is nu gebleken dat de brandstichter van binnenuit te werk is gegaan. Op dat moment zat het bekende café in IJmuiden vol met gasten.

Iemand klom het raam uit
Getuigen hebben verklaard dat ze iemand uit het raam van de leegstaande sportschool Villa Sportiva – pal naast het café – hebben zien klimmen. Dat gebeurde vlak na het uitbreken van de brand. De politie weet niet of dat de zwaargewond geraakte café-eigenaar Sidney van Leeuwen was en wil graag in contact komen met mensen die iemand uit het gebouw hebben zien klimmen.

De ondernemer raakte als enige gewond in de vlammenzee, alle cafégasten wisten op tijd te vluchten. De café-eigenaar is inmiddels meerdere keren geopereerd en ligt nog altijd in het ziekenhuis.

Uit het onderzoek is verder duidelijk geworden dat de brandstichter brandversnellende middelen heeft gebruikt die hoogstwaarschijnlijk in de witte jerrycan zaten. “De politie wil graag weten of het iemand is opgevallen of dat iemand gezien heeft dat er een witte jerrycan werd gevuld bij bijvoorbeeld een tankstation”, aldus een woordvoerder.

Mysterieuze getuige
Op het moment dat de brand werd ontdekt heeft een onbekende man het personeel van La Belle gewaarschuwd. Deze persoon heeft op de keukendeur geklopt en aan de deurklink getrokken. Toen een personeelslid open deed, vertelde de man dat er brand was uitgebroken. De politie hoopt dat deze belangrijke getuige zich meldt.

Er zijn bewakingsbeelden, maar die worden (nog) niet vrijgegeven. Daarop is te zien hoe een auto vanaf de Zeeweg de Lorentzstraat in rijdt in de richting van de Briniostraat. Waarschijnlijk is het een donkerkleurige Volkswagen Golf. Ook heeft er een blauwe auto over de Zeeweg gereden. “Dit voertuig remde zelfs nog eventjes bij het brandende pand”, laat de politie weten.

Witte bestelbus
In de dag voorafgaand aan de brand heeft er achter de sportschool, in de Lorentzstraat een witte bestelbus gestaan. Volgens een buurtbewoner zaten er een man en een vrouw in. De vrouw was rond de 35-40 jaar, had lang haar en droeg dit in een staart.

Informatie delen met de politie
De politie vraagt mensen die menen aan de hand van bovenstaand verhaal nog iets te kunnen melden dat kan bijdragen aan de opsporing van de dader(s) van deze brandstichting om te bellen met 0900-8844. Dit kan onder vermelding van het zaaknummer: 2016086126. Anoniem informatie doorgeven kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. En ook is het in deze zaak mogelijk om rechtstreeks te bellen met het onderzoeksteam: 06-52546460.

 

Reacties