Het is goed wonen in Noord-Holland…

Foto: Wim Meijer Fotografie

Welke gemeenten bieden de beste mix van wonen, werken, onderwijs, recreatie en cultuur, rust en ruimte? Weekblad Elsevier en Bureau Louter maakten vandaag de uitslag bekend van hun jaarlijkse vergelijking.

Goed toeven in Noord-Holland
De conclusie die er voor Noord Holland uit te trekken is, is dat het er, gemiddeld genomen, niet slecht toeven is. Neemt niet weg dat er toch wel grote verschillen zijn tussen de diverse gemeenten. Zo komen we maar liefst 5 Noord-Hollandse gemeenten tegen in de Top-10 (Laren, Heemstede, Bloemendaal, Blaricum, Gooise Meren) Daarentegen behoren gemeenten zoals Den Helder, Hollandse Kroon en Medemblik tot achterblijver (minst gewaardeerde 10 procent)

IJmond
Overigens, de IJmond scoort op de lijst van Elsevier weliswaar gemiddeld maar laat toch ook tussen de onderlinge gemeenten forse verschillen zien. Zo zit je als inwoner van Castricum zomaar bij de best scorende 10% van Nederland. Van de 390 gemeenten eindigde Castricum op een 35e plaats. En ook in Uitgeest mag men niet klagen, want met een 64e plaats zit je ook daar niet verkeerd. En Heemskerk, met een 90e plaats, schaart zich nog altijd bij de beste 25 procent.

Velsen neemt weliswaar een 147e plaats in op de lijst, maar in de wetenschap dat er nog altijd zijn 250 gemeenten slechter scoren is ook daar geen reden om te vertrekken naar ‘beter oorden’.

Hekkesluiter van de IJmondgemeenten is Beverwijk met een ‘bescheiden’ 221e plaats. Toegeven: dat moet beter kunnen. Maar… het kan dus ook nog altijd slechter.

Harmonieus leefklimaat
Wat de IJmondgemeenten met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal qua voorzieningen economie prima scoren. De grootste onderlinge verschillen lijken te liggen op het item ‘harmonieus leefklimaat’ dat voor Velsen en Beverwijk de kwalificatie ‘zeer matig’ heeft meegekregen. Voor Heemskerk is dat ‘redelijk’, terwijl Uitgeest en Castricum ‘goed’ scoren.

Bereikbaarheid
Waarop Beverwijk opvallend goed scoort is op het gebied van ‘bereikbaarheid’. De dames en heren van Elsevier waarderen Beverwijk met ‘zeer goed’. Blijkbaar is de hele discussie rond de Kennemerlijn onopgemerkt aan hen voorbijgegaan en hebben ze alvast een voorschot  genomen op het klaarkomen van de Velsertunnel. Het mag duidelijk zijn dat hier de Elsevier-beleving, in ieder geval dit jaar, niet helemaal in de pas loop met die van de gemiddelde Beverwijker.

 

Reacties