‘Mogelijk tot 4.000 banen weg bij Tata Steel IJmuiden’

Foto: RTV NH

Onrust op het terrein van Tata Steel in de IJmond. Als de fusie met de Duitse branchegenoot Thyssenkrup doorgaat, verliezen mogelijk tot vierduizend mensen hun baan.

(Bron: RTV NH)

Dat verwacht vakbond FNV. Volgens FNV-bestuurder Aad in ’t Veld is dat getal niet uit de lucht gegrepen. Omdat bij een fusie afdelingen als inkoop en verkoop worden samengevoegd, zullen de hardste klappen onder de kantoormedewerkers vallen.

“We hebben 5.000 productiemensen en 4.000 mensen die op kantoren werken. Dus het zal maximaal 4.000 arbeidsplaatsen kosten”, rekent de FNV’er voor.

Dat vooruitzicht leidt onder het personeel tot bezorgdheid. “Dat heeft invloed op m’n gezin en op m’n kindertjes”, spreekt medewerker Niels Mans zijn bezorgdheid uit. “Dit heeft veel invloed op je toekomstperspectief”, vult collega Peter Kos hem aan. “Ik wil hier gewoon blijven werken.”

Los van de mogelijke ontslagronde, zitten de medewerkers ook niet te wachten op een fusie.  “We verwachten opgeslokt en uitgezogen te worden door de grotere partner”, aldus In ’t Veld. “En hier onze zelfstandigheid verliezen en wellicht zelfs geen integraal staalbedrijf meer zijn.”

Tata Steel Nederland wilde niet reageren.

Reacties