Faunabescherming pleit voor natuurlijk beheer van damherten: ‘Net als in Oostvaardersplassen’

Foto: Wim Meijer Fotografie

De duinen tussen IJmuiden en Noordwijk moeten op een ‘volledig natuurlijke’ manier beheerd worden zoals dat ook gebeurt in de Oostvaardersplassen bij Almere.

(Bron RTV NH / verslaggever Geja Sikma)

Volgens de Faunabescherming hoeven er dan geen damherten afgeschoten te worden, zo pleitte de organisatie vandaag voor de rechter.

Er zijn in het voorjaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen en in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland al bijna 200 herten afgeschoten, maar de rechter boog zich vandaag pas over de vraag of de ontheffing op het jachtverbod wel terecht is afgegeven. Faunabescherming en Dierenbescherming claimen namelijk dat de vele damherten helemaal geen schade aanrichten.Wim Meijer Fotografie_5I5A8770Minder kruiden, planten, vlinders en insecten door vele damherten
Volgens de verschillende beheerders van het uitgestrekte duingebied is er een verband tussen de sterk groeiende populatie damherten en bijvoorbeeld het aantal reeën. Bij de laatste telling in de Waterleidingduinen eind maart waren er 3.967 damherten en 4 reeën. “Maar ook kruiden, bloeiende planten, vlinders en allerlei insecten die afhankelijk zijn van nectar zijn er bijna niet meer”, zegt hoofd van de boswachters Leo van Breukelen.Wim Meijer Fotografie_5I5A8790Grote verschillen
De verschillen tussen de Oostvaardersplassen en de duinen zijn volgens een woordvoerder van de Provincie Noord-Holland echter te groot om een vergelijking te trekken. “Hier zijn er wegen, wordt er gewoond in het gebied en zijn er duizenden recreanten. Daar mogen mensen niet naar binnen.” In de Oostvaardersplassen wordt de populatie grazers niet ingedamd door afschot, maar wordt er vertrouwd op het natuurlijke systeem.Wim Meijer Fotografie_5I5A8798“Het voedsel is beperkend. Is er te weinig eten, dan regelt de natuur vanzelf dat de grazers afsterven”, legt bioloog Frans Vera uit. Hij is door Faunabescherming als deskundige ingezet in de rechtszaak om afschot van de damherten in de duinen te voorkomen. Met een goed sluitend hek om het hele gebied om dorpen, wegen en spoorwegen af te schermen voor het wild, zou ook in de duinen de natuur meer zijn gang moeten gaan.

Afblijven
“Blijf er nou vanaf”, vindt Harm Niessen van de Faunabescherming. “Laat de herten lopen. Meestal gaat het goed met de natuur, en zo niet dan is dat pech voor over tien jaar. Maar dat is nog vroeg genoeg om dan in te grijpen.”

Per 1 oktober start het jachtseizoen weer. De rechter doet een maand daarvoor uitspraak.

Reacties