‘Duizenden banen weg bij Tata Steel IJmuiden’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Als de fusie tussen Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp doorgaat, verdwijnen er duizenden banen bij de staalfabriek in IJmuiden. Dat vreest Ineke Dezentjé Hamming van werkgeversorganisatie FME.

(Bron: RTV-NH)

Zij zegt tegen mediapartner RTV-NH dat de gevolgen van de op handen zijnde samenwerking met de Duitse branchegenoot heel groot kunnen zijn. Van de 11.000 mensen die in Nederland bij Tata Steel werken, dreigt een fors deel z’n baan kwijt te raken, aldus Dezentjé Hamming. “Als de partijen niet het belang van Nederland en de positie van Tata Steel in IJmuiden versterken, is het heel goed denkbaar dat er banen verdwijnen.”

Dezentjé Hamming vindt dat er alles aan moet worden gedaan om dat scenario te voorkomen. “Vaak zie je in zo’n proces sluipenderwijs een ontmanteling. Dat er bijvoorbeeld eerst hoogwaardige technologische banen worden verplaatst en daarna ook de productie of een deel daarvan. Voor zo’n afbraakproces waarschuw ik. We moeten zorgen dat dat niet gebeurt.”

4000 banen
Eerder waarschuwde vakbond FNV al voor het dreigende verlies van veel banen. FNV-bestuurder Aad in ’t Veld is bang dat er maar liefst 4.000 banen verdwijnen omdat afdelingen worden samengevoegd. De hardste klappen vallen onder de kantoormedewerkers, verwacht hij.

Demonstratie
Gisteren werd bekend dat het personeel van Tata binnenkort een grote demonstratie houdt. Volgens de medewerkers is het ‘vijf voor twaalf’. Zij schrijven in een pamflet: “De vakbond en medezeggenschap staan geheel buitenspel in de besprekingen over een mogelijke fusie. Het is te gek voor woorden dat over de hoofden van medewerkers heen besluiten worden genomen over de toekomst van Tata Steel in Europa en IJmuiden.”