VID waarschuwt: vandaag misschien wel de drukste avondspits van het jaar

Foto: VID

Na de ‘horror avondspits’ van gisteravond, toen automobilisten vanuit Haarlem en Amsterdam richting het noorden soms tot drie uur lang in de file stonden, lijkt ’t erop dat het vanavond opnieuw afzien wordt achter het stuur.

Tot drie uur in de file
Gisteren was het niet zozeer het weer dat het verkeer parten speelde, maar een ongeluk met een bestelbusje vlak voor de Wijkertunnel, waardoor op de A9 urenlang twee banen waren afgesloten. Hierdoor liep al het verkeer op de A9 vast. Ook de door de ANWB geadviseerde route via Amsterdam en Zaandam bracht geen oplossing. Omdat iedereen voor deze ‘vluchtroute koos kwam het verkeer op de rondweg A10 muurvast te staan. Toen, tot overmaat van ramp, ook de spitsstrook bij de Coentunnel door een technische storing niet openging was het leed helemaal niet meer te overzien.

De oorzaak van alle ellende in de avondsppits van gisteravond (Foto: VID)
De oorzaak van alle ellende in de avondsppits van gisteravond (Foto: VID)

Pas om half acht ’s avonds meldde Rijkswaterstaat dat de A9 weer was vrijgegeven en losten de files langzaam op.

Regen en wind
Vanavond heeft het wegverkeer met een heel ander probleem te maken: het weer. De VID verwacht, op basis van de weersvoorspellingen, dat het verkeer te maken krijgt door zeer moeilijke rij-omstandigheden door regen en wind.┬áMen verwacht dat het eerste gebied met (buiige) regen vanaf 15.00 uur – 16.00 uur het zuidwesten van het land bereikt en dat de buienlijn van west naar oost trekt. Vanaf 17.00 uur kan dat gepaard gaan met forse buien en windstoten van circa 50-70km/u.

Volgens de VID is de timing van de regen cruciaal voor het verloop van de spits: valt de regen later dan loopt de spits niet uit de hand. Als wind en buien inderdaad samenvallen met de avondspits wordt dit de drukste spits van het jaar.

Reacties