112

Politie zet vijf hardrijders aan de kant

Foto: Wikipedia

Woensdagochtend hebben agenten tijdens een onopvallende videosurveillance vijf hardrijders aan de kant gezet. De automobilisten hadden 28 tot 46 km teveel op hun teller staan.

De politie hield de onopvallende controle tussen 8 en 12 uur.

Op de A9 in Velsen-noord (toegestane maximumsnelheid 90 km) en op de N201 in Uithoorn (80 km) reden twee bestuurders respectievelijk 40 en 46 km per uur te hard. Twee andere hardrijders werden op de A5 in Lijnden (90 km) en de A22 in Beverwijk (70 km) betrapt. Tenslotte werd nog een hardrijder op de A9 in Uitgeest onderschept. De bestuurder uit Alkmaar reed 128 km per uur, terwijl op de A9, op het moment dat de spitsstrook open is, een maximumsnelheid geldt van 100 km per uur.

Alle vijf de automobilisten werden staande gehouden en op hun gedrag aangesproken. Daarnaast werden zij in de gelegenheid gesteld de beelden van hun rijgedrag terug te zien.

Wat zegt het Strafrecht als je te hard rijdt?
Grotere snelheidsovertredingen vallen onder het strafrecht: zo volgt na een overschrijding van meer dan 30 km/uur een boete en een dagvaarding en zal de officier van justitie de hoogte van de boete bepalen. Bij een overschrijding van meer dan 50 km per uur vordert de politie bovendien altijd direct het rijbewijs in.