Staatssecretaris Dekker bezoekt Techport

Foto: Tata Steel

Maandag 5 december heeft Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een bezoek gebracht aan IJmuiden. Dit gebeurde op uitnodiging van Arjen Verkaik, wethouder gemeente Velsen.

Vandaag, donderdag 8 december, zal de staatssecretaris met de Tweede Kamer spreken over het landelijk Techniekpact.

Tata Steel
Het bezoek begon bij Tata Steel. Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland, sprak met de staatssecretaris over het belang van technisch toponderwijs. Ook stonden ze stil bij de succesvolle manier waarop binnen de Techport Campus samenwerking Tata Steel sterk gemotiveerde en hooggekwalificeerde technici mede opleidt.

Technisch toponderwijs
Samen met het Nova College als de regionale opleider voor het mbo, innovatieve bedrijven in de IJmond én daarbuiten, lokale en regionale overheden en landelijke kennisinstellingen wordt technisch toponderwijs aan de IJmond gerealiseerd. Naast de Academy bezocht Dekker ook het ‘product application centre’ waar hij uitvoering werd bijgepraat over de ontwikkelingen in maakindustrie van toekomstbestendige auto’s, lichter en sterker staal en over de mogelijkheden van het integreren van zonnepanelen op gelakt staal.

“Door ook gastlessen te geven aan basisschoolleerlingen maken kinderen op jonge leeftijd al kennis met techniek. Dat kan helpen om ze later voor een technische opleiding te laten kiezen. Bedrijfsleven en onderwijs slaan hier de handen ineen, waardoor de lessen voor leerlingen en studenten uitdagender en eigentijdser zijn. Samenwerking komt hier echt ten goede aan de jongeren in de regio”, aldus Sander Dekker.

SHIP en Techport Centre
Vervolgens kreeg de staatssecretaris namens Tata Steel, ROC Nova College en de gemeente Velsen een toelichting van wethouder Arjen Verkaik en Hans Snijders, voorzitter College van Bestuur ROC Nova College, over de ambities in de regio met Techport, het Sluis Haven Informatiepunt (SHIP) en het toekomstige Techport Centre.

Het SHIP is inmiddels in aanbouw bij de nieuwe zeesluis. In de directe omgeving zijn vergevorderde ambities besproken in de vorm van het Techport Centre, de functie van dit centrum is om de samenwerking binnen Techport een concrete plek te geven. Het wordt een werk- en opleidingsomgeving met hoogwaardige vestigings- en gebruiksmogelijkheden voor bedrijfsleven, kennisinstellingen en onderwijs. Een plek waar leerlingen en studenten in een contextrijke omgeving worden opgeleid met de nieuwste technieken, en (startende) bedrijven in samenwerking innovaties ontwikkelen en uittesten.

Werknemers van de toekomst
Het bezoek werd afgesloten bij het Technisch en Maritiem College. Dekker kreeg hier een goed beeld van het technisch onderwijs dat de school biedt. “De leerlingen krijgen hier lekker eigentijds onderwijs, dat met karts, drones en computers goed aansluit bij wat de arbeidsmarkt van ze vraagt”, zei de staatssecretaris na het bezoek aan het Technisch College Velsen. Hij hoopt dat meer jongeren in de toekomst voor techniek gaan kiezen. “Het is leuk en spannend en het bedrijfsleven zit om je te springen.”

Reacties