Tata Steel en Thyssenkrupp gaan toch samen in Europa

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het Indiase Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, en het Duitse Thyssenkrupp hebben een intentieovereenkomst gesloten over het samengaan van hun Europese staalactiviteiten.

(bron: NH Nieuws)

Dat werd vanmorgen bekendgemaakt. Het hoofdkantoor van de joint venture, die de naam Thyssenkrupp Tata Steel zal krijgen, komt in de regio Amsterdam. Het gecombineerde bedrijf heeft een jaaromzet van circa 15 miljard euro en er werken circa 48.000 mensen.

Weerstand
Tata en ThyssenKrupp waren al geruime tijd in onderhandeling over een samenvoeging van hun Europese staaldivisies. Zowel in Nederland als in Duitsland was er weerstand, uit vrees voor grootschalig banenverlies. Eind augustus stond de fusie nog op losse schroeven, omdat Duitse politici de samenvoeging niet zagen zitten.

Veel weerstand tegen samengaan staalbedrijven bij zowel Nederlandse als Duitse werknemers.

Vrees banenverlies gegrond
Dat de vrees voor banenverlies niet ongegrond was blijkt uit de mail van Hans Fischer, CEO van Tata Steel Europe, aan zijn werknemers.

Fischer schrijft dat de samenvoeging de mogelijkheid biedt efficiëntie te verhogen ‘door overlappende rollen terug te dringen’. “Volgens onze huidige inschatting zal het hierbij gaan om 2.000 banen in administratieve en ondersteunende afdelingen en nog eens 2.000 posities in downstream en zelfstandige onderdelen”, zo luidt de boodschap.

De locatie in IJmuiden blijft open. “Dat stelt de vakbonden enigszins gerust. Er zijn daar investeringen gedaan voor tientallen jaren”, aldus economieredacteur Nik Wouters vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. “Wel zijn ze bang voor de researchbanen, die zijn deels in IJmuiden, deels in Duitsland. We weten nog niet hoeveel banen dit in Nederland gaat kosten.”

Rutte vindt samengaan ‘goed nieuws’
Behalve kritische zijn er ook positieve geluiden te horen. Zo noemt Minister-president Markt Rutte vanmorgen in een tweet het samengaan ‘goed nieuws’. Met name doelt hij dan op de vestiging van het hoofdkantoor van de joint venture in Nederland. Aan het banenverlies gaat hij op Twitter vooralsnog voorbij. Ondertekening en goedkeuring
Thyssenkrupp en Tata Steel hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 worden afgerond. Daarbij zijn de bedrijven nog wel afhankelijk van goedkeuring door de Europese Mededingingsautoriteit.

Reacties

Cookieinstellingen