Rode Kruis Ziekenhuis wil nieuw ‘ziekenhuis 3.0’ naast Stationsplein

Foto: Rode Kruis Ziekenhuis

Het Rode Kruis Ziekenhuis en Siemens Healthineers gaan, in samenwerking met de Gemeente Beverwijk,  de bouw van een toekomstgericht  ziekenhuis naast het Stationsplein in Beverwijk onderzoeken.

In onderzoek naar het ziekenhuis wordt gekeken of het mogelijk is om een ‘hypermodern’ ziekenhuis te bouwen, waarin onder andere het brandwondencentrum een nieuw thuis kan vinden.
“Wij stonden voor een moeilijke keuze, namelijk een zeer kostbare en complexe renovatie van de oudbouw of de stap maken naar nieuwbouw”, laat voorzitter Raad van Bestuur RKZ, Jaap van den Heuvel weten.

In dit ‘ziekenhuis van de toekomst’ wil het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) de zorg rond de patiënt optimaal organiseren. Daarmee komt de zorg in gebieden waarin het RKZ van oudsher sterk en excellent is, zoals brandwondenzorg, hand-pols-chirurgie en obesitas beter tot zijn recht.

Ziekenhuis 3.0
De stap naar nieuwbouw is voor RKZ als relatief klein maar hoogstaand ziekenhuis letterlijk en figuurlijk een grote operatie. “Wij kunnen dit eenvoudigweg niet zonder ervaren partners. Met de  specialistische kennis en ervaring van Siemens Healthineers kunnen wij met vertrouwen gaan bouwen aan een ziekenhuis 3.0 voor onze patiënten”, benadrukt Van den Heuvel.

Slim ziekenhuis
Ook Siemens Healthineers is zeer verheugd met de nieuwe uitdaging. “Het is een fantastische stap om samen onderzoek te starten naar de bouw van een slim ziekenhuis voor de inwoners van Beverwijk en de regio Kennemerland. Een ziekenhuis waar de beste zorg kan worden verleend op minder m2 en daarmee tegen lagere kosten”, zegt Kees Smaling, algemeen directeur Siemens Healthineers.
“Met nieuwe scan- en laboratoriumtechnieken en het verbeteren van werkprocessen maken we dat acute patiënten nog preciezer en sneller worden gediagnosticeerd. Zo worden patiënten in het RKZ sneller en beter in het juiste behandelpad ingedeeld en zijn sommige diagnostische testen niet meer nodig. Dit kan natuurlijk alleen door nauwe samenwerking met alle medewerkers van het RKZ”, legt Smaling uit.

Ziekenhuis op plek Ankie’s Hoeve
Martijn Smit, burgemeester Beverwijk: “Wij zijn buitengewoon enthousiast over het idee van een nieuw, vooruitstrevend ziekenhuis in Beverwijk. Het RKZ is van grote betekenis voor de IJmond en in het bijzonder Beverwijk. We zijn daarom ambitieus in het onderzoeken van de mogelijkheden op de plek waar voorheen Ankie’s Hoeve stond.
Het ziekenhuis en Brandwondencentrum zijn onlosmakelijk met Beverwijk verbonden. Het waarborgen van een optimale gezondheidszorg en een verdere versterking hiervan voor de toekomst is van groot belang.”

Reacties