80e editie Tata Steel Chess Tournament van start

Foto: Tata Steel

Vanmiddag is bij Tata Steel in IJmuiden de 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament van start gegaan met loting voor eerste speeldag (morgen)

De jubileumeditie kent een sterk deelnemersveld, dat garant staat voor spannende en verrassende partijen. De enige twee grootmeesters die het toernooi vijf keer hebben gewonnen, wereldkampioen Carlsen en zijn voorganger Anand, zijn beide van de partij. De laatste heeft onlangs het WK rapid gewonnen.

De sterkste vrouwelijke grootmeester ter wereld, Hou Yifan is weer terug in Wijk aan Zee. Verder zijn onder meer Aryan Tari, de kersverse jeugdwereldkampioen en landgenoot van Carlsen, regerend Europees kampioen Maxim Matlakov en zijn landgenoot Peter Svidler van de partij. De laatste wist onlangs voor de achtste maal het Russisch kampioenschap te winnen, een uniek record.

In totaal nemen zes spelers uit de top tien van de wereld deel aan ‘het Wimbledon van het schaken’, waaronder ook de nummers twee en drie, Caruana en Mamedyarov.

Magnus Carlsen en Viswanathan Anand, beiden goed voor 5 eindoverwinningen Tata Steel Chess Tournament.

Titanengevecht en broederstrijd
De loting leverde voor de eerste speeldag morgen gelijk een veelbelovende partij op tussen de nummers één en twee van de wereld: Carlsen tegen Caruana. In de Tata Steel Challengers staat morgen een broederstrijd op het programma: Jorden van Foreest zal het opnemen tegen zijn broer Lucas, die vorig jaar de Top Tienkamp wist te winnen en daarmee promotie naar de Tata Steel Challengers verdiende.

Dubbel jubileum
“De 80e editie is extra bijzonder, omdat ons staalbedrijf dit jaar ook zijn honderdjarig bestaan viert”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Niet alleen het schaaktoernooi, maar ook ons staalbedrijf is onlosmakelijk verbonden met Wijk aan Zee en de IJmond. Zonder de samenwerking met en steun uit de regio waren we nu niet zo’n succesvol hightech staalbedrijf geweest”, stelt Henrar.

Reacties