Magnus Carlsen start 5e ronde Tata Chess tegen ‘grootmeester’ Bert

Foto: Tata Steel

Met vijf speelrondes achter de rug kent het Tata Steel Chess Tournament nu drie koplopers: Anish Giri  (Nederland), Viswanathan Anand (India) en Sjachriar Mamedjarov (Azerbeidzjan).

Het leidende trio wordt op een half punt gevolgd door de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en de Rus Vladimir Kamnik

In Beeld en Geluid speelde Anish Giri zijn derde remise op rij, nu tegen de Brit Gawain Jones. De andere koploper, Viswanathan Anand, speelde remise tegen de Chinese Yi Wei. En ook de partij tussen Magnus Carlsen en Vladimir Kamnik kende geen winnaar.

De Azerbeidzjaan Sjachriar Mamedjarov deed gisteren wel goede zaken met een overwinning op Fabiano Caruana (USA) waardoor hij nu met Anish Giri  en Viswanathan Anand de leidende positie in het toernooi deelt.

Warm draaien tegen Ernie
Bij aankomst in Beeld en Geluid in Hilversum werden te schaakgrootmeesters opgewacht door de bewoners van Sesamstraat. Bert, Ernie, Pino, Koekiemonster, Elmo en Tommie zorgden voor een enthousiast welkom, waarbij Bert, blijkbaar in een vlaag van overmoed, de strijd aanging met Magnus Carlson.

De ‘gongslag’, waarmee de vijfde ronde van het prestigieuze schaaktoernooi van start ging, werd gegeven door de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. Jongeren spelen schaaktoernooi
Niet alleen de wereldtop, maar ook een groep van 100 jongeren uit Hilversum speelden gisteren in Beeld en Geluid een schaaktoernooi. Tevens vonden er in Beeld en Geluid symposia plaats over het inzetten van nieuwe technologieën om denksport te ontwikkelen en over de maatschappelijke betekenis van schaken binnen het bedrijfsleven, met als gastspreker voormalig minister Pieter Winsemius.

Chess On Tour als katalysator
Tata Steel gaat voor jongeren in de IJmond en in de speelsteden uit Chess On Tour een programma  opzetten om schaken op scholen te stimuleren. In dat kader heeft het staalbedrijf gisteren een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. “Sinds de start in 2014 heeft Chess On Tour in de speelsteden als een katalysator gewerkt waar het gaat om schaken op scholen en in buurthuizen”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. “Zo zijn in Rotterdam en Utrecht initiatieven ontstaan om jeugdschaak te stimuleren. Wij gaan nu in alle speelsteden actief het opzetten van schaakprogramma’s voor jongeren stimuleren.”

Reacties

Cookieinstellingen