Amsterdammer verdacht van witwassen 800.000 euro op Beverwijkse Bazaar

De Bazaar Beverwijk
Foto: Wim Meijer Fotografie

Een 55-jarige man uit Amsterdam heeft vandaag bij de rechtbank in Amsterdam 30 maanden cel tegen zich horen eisen. Hij wordt verdacht van het witwassen van ruim 800.000 euro.

(bron: NH Nieuws)

De FIOD ontdekte dat de verdachte vermoedelijk handelde in gestolen goederen, zoals parfum en cosmetica, en de spullen als ‘wit’ verkocht aan afnemers op de Beverwijkse Bazaar.

De bedrijven waar de verdachte leiding aan gaf, deden geen of onjuiste aangifte omzetbelasting, terwijl de btw door de afnemers wel als voorbelasting werd teruggevraagd. De verdachte zou gebruik hebben gemaakt van katvangers om te verhullen dat hij achter de bedrijven zat die deze btw-fraude pleegden. De Belastingdienst liep door de fraude 1,3 miljoen euro mis.

Het geld dat de verdachte aan zijn praktijken overhield, gebruikte hij om van te leven. Zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dat hij eens 600.000 euro naar zichzelf overmaakte en 150.000 euro naar zijn partner.

Schulden
Het OM vermoedt dat de verdachte jarenlang bv’s heeft gebruikt om de Belastingdienst op te lichten, zwarte handel te drijven en geld wit te wassen. “Bovendien heeft de verdachte door en met zijn handelen anderen meegetrokken in de misère. Katvangers worden en werden door de fiscus, banken en de opsporing aan de tand gevoeld en blijven vaak met schulden zitten”, aldus de officier van justitie.

Naast de gevangenisstraf van 30 maanden eiste de officier van justitie een verbeurdverklaring van de 800.000 euro die de Amsterdammer heeft witgewassen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties