Gasvrije woningen Swaanswijk opgeleverd

Deze maand zijn in Beverwijk de 13 woningen opgeleverd van het kleinschalige nieuwbouwproject Swaanswijk, dat als meest opvallende kenmerk heeft: het niet aangesloten zijn op het aardgasnet.

De woningen aan de Beneluxlaan en de Hoflanderweg zijn zogenaamde ‘NoM’-woningen, wat staat voor ‘nul op de meter’. Door gebruik te maken van warmteopslag in de grond en elektrische pompen, die op hun beurt weer worden aangedreven door elektriciteit afkomstig van zonnepanelen, wordt er door deze woningen net zoveel energie opgewekt als verbruikt.

Voor de bewoners betekent deze techniek niet alleen wooncomfort maar vooral ook een financiële meevaller in een tijd waarin de kosten voor fossiele brandstoffen alleen maar toeneemt. Voor de gemeente is het een belangrijke eerste stap om straks in 2050 te kunnen voldoen aan de landelijke doelstelling dat iedereen volledig energieneutraal kan wonen.

RTV IJmond ging ook even een kijkje nemen bij de oplevering van de laatste woningen van het project en sprak daar met enkele bewoners en met Tom Schootemeijer, projectleider van Smit’s Bouwbedrijf.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor de reportage van RTV IJmond

Reacties