Randstad Zorg en Nova College starten opleiding Verzorgende voor zij-instromers

Foto: Nova College

Een groep van dertien volwassenen is maandag op het Nova College in Hoofddorp begonnen aan een tweejarige opleiding tot Verzorgende-IG. Deze studenten zijn door Randstad Zorg bemiddeld naar een vacature voor een leerwerkplek bij een zorginstelling in de regio. Dit initiatief is een voorbeeld van House of Skills, een samenwerking om de arbeidsmarkt te transformeren naar een meer op vaardigheden (skills) gerichte arbeidsmarkt.

Landelijk lopen de personeelstekorten in de zorg steeds meer op. Randstad Zorg en het Nova College spelen hier gezamenlijk op in. Randstad Zorg heeft het Nova College gevraagd een verkorte opleiding tot Verzorgende-IG te ontwikkelen voor zij-instromers, mensen met een opleiding en werkervaring buiten de zorgsector. Het Nova College heeft nu een tweejarig traject ontwikkeld tot Verzorgende-IG, waarbij studenten in het begin vooral (theorie)lessen volgen en vaardigheden leren in een skills lab op school en daarna steeds meer de praktijk in gaan. In deze opleiding leren de studenten hoe ze bewoners en andere cliënten van zorginstellingen ondersteunen bij de persoonlijke verzorging, het huishouden en de zorg voor een fijne woon- en leefomgeving. Deze verkorte maatwerk opleiding duurt 2 in plaats van 3 jaar. Zij-instromers hebben namelijk al de nodige levenservaring waardoor lessen zoals loopbaan en burgerschap kunnen vervallen en het niveau Nederlands en rekenen op voldoende niveau is dat zelfstudie – in plaats van lessen – volstaat. Enkele maanden na de start van de opleiding gaan de studenten aan het werk bij een zorginstelling, onder begeleiding van een praktijkopleider. Dan komen ze gemiddeld een dag per week op school voor les. Het doel van dit model is dat de studenten zo snel mogelijk inzetbaar zijn voor de zorg en daarbij een inkomen hebben. Als deze pilot succesvol blijkt, dan kunnen meer zij-instromers verkort worden opgeleid voor een baan in de zorg verwachten beide partijen.

Eindelijk roeping gevonden

De achtergronden van de zij-instromers en de redenen waarom zij kiezen voor de zorg lopen flink uiteen. Van geïnspireerd geraakt door verhalen van familieleden die in de zorg werken tot geen voldoening meer halen uit een kantoorbaan en nu willen zorgen voor mensen die dat nodig hebben. En van het gevoel niet meer nodig te zijn als kraamhulp en in de ouderen- en gehandicaptenzorg deze waardering wel te krijgen tot met een diploma Helpende willen doorstromen tot Verzorgende IG. Faye Lingg, een van de kandidaten, vertelt waarom zij heeft gekozen voor deze opleiding: “Ik heb rechten gestudeerd, maar als mantelzorger voor mijn moeder vond ik mijn roeping; zorg is het echt voor mij. De dankbaarheid die je krijgt voor de eenvoudigste, dagelijkse dingen zoals een broodje smeren of een vriendelijk woord is zo mooi!” Haar klasgenoot Charety Janssen vult aan: “Ik wilde altijd al de zorg in en toen ik een zoontje kreeg dat veel zorg nodig heeft, wist ik het zeker: ik wil dit niet alleen, ik kan het ook!” De studenten krijgen via Randstad Zorg een leerwerkplek bij een zorginstelling. De meesten kunnen aan de slag bij SEIN en Broeder & Zuster Zorg en er lopen nog sollicitaties bij andere instellingen.

Partner van House of Skills

Randstad Zorg en Nova College zijn partners van House of Skills. Dat is een publiek-private samenwerking waar bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio nauw samenwerken om de huidige arbeidsmarkt te transformeren naar een meer op vaardigheden (skills) gerichte arbeidsmarkt, waar intersectorale mobiliteit wordt gefaciliteerd en een Leven Lang Ontwikkelen de norm is. In dat verband ontwikkelt House of Skills op dit moment onder andere:

  • assessments en competentiescans
  • loopbaanadvies
  • skillstrainingen
  • matching op basis van skills
  • platform waar werkgevers en werknemers elkaar vinden

Voor meer informatie: www.houseofskillsregioamsterdam.nl; www.novacollege.nl; en www.randstad.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen