Nova College ontvangt 7,6 ton subsidie voor GreenBiz-MBO

Foto: Nova College

Het Nova College heeft voor de komende vier jaar totaal 760.000 euro subsidie ontvangen van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo voor de ontwikkeling en uitvoering van een mbo 4 opleiding op het snijvlak van techniek en economie: GreenBiz-MBO. Dat maakte het ministerie van OCW gisteren bekend.

De nieuwe opleiding is bedoeld om vakmensen op te leiden tot commerciƫle en backoffice functionarissen binnen de energietransitie en heet Junior consultant duurzaamheid. De eerste lichting van de opleiding start in september op het Nova College in Beverwijk en vanaf augustus 2020 is de opleiding ook op het Nova College in Hoofddorp te volgen.

De energietransitie is een omvangrijke en ambitieuze operatie met veel kansen voor niet alleen technische maar ook voor technisch-commerciƫle vaklieden op mbo 4 niveau. Er zijn vakmensen nodig die de systemen begrijpen, kunnen ontwerpen en dimensioneren, in overleg met de klant tot maatwerk en advies komen. Deze projecten moeten worden gecalculeerd, begroot, gepland en verkocht. Dat vereist een meer generalistische kennis van techniek en vaardigheden op het gebied van samenwerking en commercie. De huidige technische opleidingen voorzien hier niet in.

De nieuwe opleiding biedt vooral kansen aan jongeren en volwassenen met belangstelling voor de commercieel/technische kant van duurzaamheid en energievoorziening. Niet alleen jongens en meisjes met een vmbo diploma, maar ook kandidaten met een (niet afgeronde) havo-achtergrond of zij-instromers en omscholers vanuit de traditionele energiesectoren. Het Nova College ontwikkelt de opleiding Junior consultant duurzaamheid met 18 bedrijven uit het netwerk van de vereniging GreenBiz IJmond en met Hogeschool Inholland en twee vmbo scholen. Binnen het Techport-netwerk maakt het Nova College zich sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie.

Reacties