Psychedelica Blijken Waardevol voor Gezondheidszorg

Foto: CC0

Het imago van psychedelica zoals paddo’s en magic truffels is aan het veranderen. Wetenschappers komen er langzamerhand achter dat mensen baat kunnen hebben bij het nemen van psychedelische drugs. Uit recent onderzoek is gebleken dat magic mushrooms medicinale waarde hebben. In onder andere Canada worden psychedelica al gebruikt in de gezondheidszorg. Gaat dit ook in Nederland gebeuren?

Wat zijn Psychedelica?

Psychedelica zijn drugs met een hallucinogene werking. Denk bijvoorbeeld aan paddo’s of magic truffels. Deze paddenstoelen bevatten de werkzame stoffen psilocybine en psilocine. De stoffen kunnen je normale bewustzijn veranderen. Psychedelica worden vaak gebruikt voor recreatieve doeleinden. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat ze zeer effectief zijn bij de behandeling van psychische klachten en therapeutische waarde bij bijvoorbeeld verslavingen. Onder psychedelica horen ook andere soorten drugs zoals LSD, mescaline en salvia divinorum.

Johns Hopkins Universiteit

Over de hele wereld zijn wetenschappers bezig met het onderzoeken van verschillende psychedelica. De Johns Hopkins Universiteit van Maryland neemt hierin het voortouw. Sinds de eenentwintigste eeuw zijn er door de universiteit al meer dan 60 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over de medicinale eigenschappen van psychedelica. Dat het onderzoek recent is, heeft te maken met het toenmalige verbod op onderzoek rondom de paddenstoelen. Dat verbod is rondom de milleniumwisseling versoepelt, waardoor het in wetenschappelijke kringen weer mogelijk werd om objectief te kijken naar wat de werkzame stoffen met mensen doen. Ook aan de Nederlandse universiteiten van Maastricht en Utrecht loopt er onderzoek naar psychedelica. Wat blijkt: psilocybine en psilocine uit paddo’s en magic truffels kunnen helpen bij tal van aandoeningen en behandelingen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat psilocybine en psilocine existentiële angsten kunnen wegnemen. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor het overlijden. Mede daardoor denken zij dat psychedelica ook kunnen helpen bij de behandeling van psychische klachten door trauma’s. Een ander doel waarvoor de psychedelische drugs ingezet kunnen worden is de behandeling van verslaafden. Dan zijn er nog psychische aandoeningen of depressies. De knappe koppen van de Johns Hopkins Universiteit denken dat dit soort klachten verholpen kunnen worden door slechts één dosis toe te dienen in een gecontroleerde omgeving.

Overigens zijn paddo’s en magic truffels niet verslavend. Uit eerder onderzoek concluderen wetenschappers dat mensen snel een tolerantie opbouwen, waardoor lichamelijke afhankelijkheid niet mogelijk is. Bovendien is zo’n psychedelische ervaring intens en kan het aanzienlijk confronterend zijn, waardoor de kans op een geestelijke verslaving uiterst gering is.

Paddo’s, magic truffels en andere psychedelica in Nederland

Als je kijkt naar de wetgeving rondom paddo’s, truffels en andere psychedelica, is Nederland niet bepaald de moeilijkste. We zijn één van de weinige Europese landen waar magic truffels, mescaline-houdende cactussen en salvia divinorum vrij mogen worden verkocht door een smartshop. Bij paddo’s ligt dit iets gecompliceerder. Door verschillende gebeurtenissen enkele jaren geleden, zijn paddo’s verboden. Maar je mag je wel zelf paddo’s kweken met een paddo kweekset. Deze worden ook vrij verkocht door smartshops.

Voorbeeld aan Canada en de VS

Ondanks alle bevindingen van wetenschappers worden psychedelica niet tot nauwelijks gebruikt in de Nederlandse gezondheidszorg. In Canada wordt constant onderzoek gedaan naar het therapeutische potentieel van psychedelische drugs. De medisch erkende toepassingen van psychedelica zijn al lang en breed te zien in de Canadese klinieken. De eerste behandelingen met behulp van psychedelische drugs zijn al verricht in Canada, de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. En de resultaten zijn veelbelovend. Het heeft de discussie omtrent de legaliteit van psychedelica in verschillende landen aangewakkerd en de roep vanuit de gezondheidszorg wordt steeds meer gehoord door politici. Wanneer de Nederlandse Universiteiten overgaan tot behandelingen is tot dusver niet bekend.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: DHS-Services BV

Reacties