Jubileumboek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’

Foto: Aangeleverd

Begin december verschijnt een boek over veertig jaar banden tussen Beverwijk en omgeving en het Poolse Wronki. De tweetalige kroniek (Pools en Nederlands) gaat in op de geschiedenis van de Stichting IJmond Helpt Polen, Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki en de Stedenband Beverwijk-Wronki.

Er komt een inloopmiddag waar (oud-)vrijwilligers een exemplaar cadeau ontvangen. Enkele honderden vrijwilligers krijgen een gratis exemplaar dankzij sponsoring door een aantal bedrijven. En er is een verkoopbalie, waar andere geïnteresseerden een exemplaar kunnen kopen (€ 20,-). Deze uitgave komt niet in de boekhandel. De inloopbijeenkomst is (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) op woensdag 8 december 2021, van 14.00 tot 17.00 uur in de hal van het Kennemer Theater, Kerkplein 1, Beverwijk. Het is een informele middag, met maar één ‘officieel ogenblik’ en dat is aan het begin. Dan wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan de vijf vertalers.

Scholieren in Wronki hebben ter gelegenheid van de uitgave van dit boek een tekening gemaakt. In de hal is een mini-expositie ingericht van 115 tekeningen, waarvan er 16 zijn afgedrukt in het boek.

Het boek belicht in een aantal hoofdstukken de voornaamste activiteiten tussen 1980 en 2020. Voorts wordt aandacht geschonken aan de brand in het kindertehuis in Wronki (in de nacht van 17 op 18 december 1984, de grootste tragedie in de gemeente), aan de vlucht van priesterstudent Grzegorz Hoffa naar Nederland (najaar 1984) en beschrijft Tomasz Ziólek, die vanaf 1981 bij de vriendschapsbanden is betrokken, over zijn ervaringen. Oud-burgemeester Kazimierz Michalak van Wronki is verantwoordelijk voor het hoofdstuk ‘Er was zeker een officiële band…’ en journalist Pawel Bugaj schreef de tekst ‘Hulp-vriendschap-samenwerking’. De Beverwijkse ondernemer Jan Boudesteijn neemt de lezers in woord en beeld mee naar de handelsmissie naar Polen (2006), waarbij Wronki uitvoerig werd bezocht. Twee voormalige stagiairs, Borys Owczarzak (in 2004) en Marcin Ziólek (in 1992) beschrijven wat zij in de IJmond hebben geleerd. Karolina Strózynska-Matuszewska duikt in de recente geschiedenis van de samenwerking als oud-secretaris van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen Wronki.

Het boek is samengesteld door Wim Spruit (ruim veertig jaar betrokken Polen in het algemeen en Wronki in het bijzonder) en is een uitgave van Spruit PR in samenwerking met de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki.

Op een later tijdstip wordt het boek gepresenteerd in Wronki en het zal ook dan als cadeau worden gegeven aan alle vrijwilligers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen