Mister Music John Miles (72) overleden: Music was his first and last love

Gisteren, zondag 5 december, is in zijn woonplaats Newcastle de  Britse muzikant en componist John Miles is overleden. Hij stierf na een kort ziekbed op 72-jarige leeftijd. John Miles werd vooral bekend door zijn wereldhit Music uit 1976 en zijn jaarlijkse optredens in the Night of the Proms, maar ook als begeleidend gitarist van o.a. Tina Turner, Joe Cocker, Led Zeppeliin, Fleetwood Mac en Stevie Wonder

(tekst: Wim Meijer)

Muzikant en componist John Miles werd 72 jaar geleden geboren in de Engelse stad Jarrow.  Met zijn single ‘Music (was my first love)’, een nummer van zijn eerste album ‘Rebel’, scoorde hij meteen de hit van zijn HELE leven die tevens coronabestendig blijkt te zijn.

Op 24 april 1976, kwam hij met ‘Music’ binnen in zowel de Nederlandse Top-40 als in de Nationale Hitparade. In heel Europa stond hij wekenlang hoog in de hitlijsten met zijn ode aan de muziek. In Nederland duurde die zegetocht 10 weken met een 2e plaats als hoogste notering. Zes jaar later deed hij dat nog eens zachtjes over door nog eens 6 weken in de Top 40 te staan.

Originele Music-versie uit 1976

Daarna werd het echter rustig rond John Miles. Na ‘Rebel’ werden de albums van de Engelse zanger geen succes meer en leverden ook geen hitsingles meer op. Je zou denken: het bekende verhaal van de ‘eendagsvlieg’. Maar in dit geval wel een eendagsvlieg die niet uit de studio en van het podium was weg te branden en tot zijn laatste optredens toe zijn publiek in extase wist te brengen.

Tina Turner, Joe Cocker, Led Zeppeliin, Fleetwood Mac en Stevie Wonder
Als gitarist begeleidde hij ondermeer Tina Turner en Joe Cocker en ging mee op tournee met Jethro Tull, Fleetwood Mac, Tom Petty, Stevie Wonder, Jimmy Page en Led Zeppelin. Daarnaast neemt hij al sinds de eerste editie van Night of the Proms in 1985 als zanger en als leider van de Electric Band een prominente plaats in gedurende dit jaarlijkse Belgisch-Nederlandse muziekspektakel, waar zijn ‘Music (was my first love)’ steeds weer een van de absolute hoogtepunten vormt die goed is voor collectief kippenvel.

 

Corona-versie Music van John Miles met The Antwerp Philharmonic Orchestra
Dat zelfs corona geen blokkade vormt voor het  voortdurende succes van Music bleek vorig jaar toen John Miles, bij gebrek aan een Night of the Proms met publiek, het nummer opnieuw opname, samen met The Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigente Alexandra Arrieche, het koor Fine Fleur en de band NotP Backbone. Allemaal op veilige afstand en vanuit huis.

John Miles werd 72 jaar. Hij was bijna vijftig jaar getrouwd met zijn vrouw Eileen en laat naast haar ook twee kinderen en kleinkinderen achter.

Reacties

Cookieinstellingen