Sinterklaas cadeau voor Museum Kennemerland

Foto: Museum Kennemerland

Museum Kennemerland heeft afgelopen zondag 5 december een Sinterklaas verrassing ontvangen, geschonken door Gerard van Roon uit Velsen-Noord. Het museum is 3 prachtige stukken Velser Aardewerk rijker. Een tabakspot uit 1922, een vaasje van een paar jaar later en een schaaltje in de  vorm van een vis uit begin jaren ’30 van de vorige eeuw.

De eerste 2 items zijn slechts 1 keer gebakken om de kosten zo laag mogelijk te houden zodat het ook door de gewone man-vrouw gekocht kon worden. Daardoor is dit aardewerk wel wat kwetsbaarder voor blutsjes. Delfts Blauw werd bijvoorbeeld 2 keer gebakken, hogere stookkosten dus hogere verkoopprijs.

In de jaren 20 werden de Velser stukken met de hand beschilderd. De vissen schaaltjes uit een latere periode werden met verf bespoten, dit verschil is duidelijk te zien.Gerard van Roon die zondagmiddag samen met zijn zus langs kwam, heeft het geërfd van de peettante van zijn vrouw. Veel Velser Aardewerk blijft op  deze manier vaak in de familie. Het is toch meer sieraardewerk dan dat het gebruikt wordt.

Museum Kennemerland heeft een grote verzameling en toont een collectie als vaste tentoonstelling die regelmatig gewisseld wordt. Ze zijn erg blij met deze schenking als aanvulling op alle producten van vroeger uit Kennemmerland die op woensdag, zaterdag en zondag van 14-17 uur te bewonderen zijn.

Reacties

Cookieinstellingen