Legendarisch debuut Jimy Hendrix 55 jaar geleden

Jimi_Hendrix & Mitch_Mitchell
Foto: Wikipedia

Vandaag 55 jaar geleden, op 13 december 1966, stond de Jimy Hendrix Experience voor de eerste keer voor de camera’s van de Engelse televisie. Dit gebeurde in het muziekprogramma ‘Ready Steady Go!’ waar Jimy Hendrix en zijn maten hun tv-debuut meteen historisch maakten met een onvergetelijk cover van het nummer ‘Hey Joe’.

(tekst: Wim Meijer)

Hey Joe
Het betekende voor het trio bestaande uit Jimi Hendrix, Noel Redding en Mitch Mitchell het begin van een megasuccesvolle internationale carrière. ‘Hey Joe’ reikte nog in datzelfde jaar tot de 6e plaats van de Britse Hitparade.

Het album ‘Are You Experienced’, dat in 1967 volgde, stond maar liefst 33 weken in de Engelse hitlijst met een 2e plaats als hoogste positie, en wordt nog altijd gezien als een van de meest indrukwekkende debuut-rockalbums aller tijden. Het album zorgde ervoor dat The Jimi Hendrix Experience niet alleen in Engeland in één klap beroemd werd, maar ook in veel andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Later volgde ook Amerika.

Volkslied
Het absolute hoogtepunt van zijn roem bereikte Jimy Hendrix met zijn optreden op het Woodstock muziekfestival in 1969, waar hij o.a. het Amerikaanse Volkslied ‘’ The Star-Spangled Banner’ ten gehore bracht

Slaappillen en wijn
Een jaar later, op 18 september 1970, kwam er een vroegtijdig einde aan het leven van de als Johnny Allen Hendrix geboren gitaarvirtuoos. Op 27-jarige leeftijd overleed hij in het Samarkand Hotel in Londen als gevolg van combinatie van slaappillen en wijn. Het feit dat de Britse slaappillen sterker waren dan de Amerikaanse, die hij gewend was, zou mogelijk hierbij een rol hebben gespeeld.

Behalve vijf studioalbums en een hele reeks verzamelalbums liet Jimy Hendrix nog ruim 300 onuitgebrachte nummers na. Dus nog materiaal genoeg om ook hedendaagse gitaristen nog te inspireren.

Reacties

Cookieinstellingen