50 jaar Dad’s Army: Het Engelse vrijwilligersleger dat Hitler moest doen beven

Vandaag 50 jaar geleden, op 11 juni 1972, maakte televisiekijkend Nederland kennis met de manschappen van de ‘Local Defence Volunteers’ van het Engelse (fictieve) plaatsje ‘Walmington on Sea in de Britse comedyserie Dad’s Army. Het stuntelige vrijwilligersteam onder leiding van de gedreven Captain Mainwaring was goed voor negen jaar lang ‘kolder aan het front’. Nou ja… front?!

(tekst: Wim Meijer)

Van bankdirecteur tot captain
Het verhaal begint als bankdirecteur Mainwaring de historische speech hoort van de conservatieve Britse staatsman Anthony Eden, die als Minister van Oorlog ook mannen onder of boven de dienstplichtige leeftijd oproept om zich als strijdkracht in te zetten. Voor Mainwaring is deze oproep reden om binnen een week een peloton op de been te krijgen met hemzelf als captain, zijn bankassistent Arthur Wilson als sergeant en Jack Jones, de plaatselijke slager, als korporaal. Het peloton werd gecompleteerd met de Schotse soldaat Frazer, charmeur en sjoemelaar soldaat Walker, de net wat te oude en suffe soldaat Godfrey en jongste bankbediende en moederskindje soldaat Pike.

Winning team
Bij de aanblik van dit gammele gelegenheidsleger kun je je afvragen in hoeverre de bewoners van het plaatsje ‘Walmington on Sea’ rustig konden gaan slapen in de wetenschap dat Captain Mainwaring’s mannen over hen waakte. Simpelweg: de oorlog zou je er niet mee winnen. Daarentegen bleek het een ‘winning team’ daar waar het ging om de kijkcijfers. Maar liefst 9 jaar lang stemden de Britten massaal af op de serie, gevolgd door talloze andere landen, die met elkaar goed waren voor een gemiddelde van 18 miljoen kijkers per aflevering.

In Nederland werd de eerste aflevering ‘The Man and the Hour’ door de VARA uitgezonden op 11 juni 1972, en ook hier leken de in totaal 83 afleveringen die van de serie werden gemaakt nog altijd te weinig. Uit  het aantal malen dat de serie al is herhaald, kun je concluderen dat de fans van Dad’s Army ‘fans voor het leven’ zijn.

‘Watje’ Jimmy Perry
De serie werd geschreven door Jimmy Perry en David Croft en was voor een deel gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Jimmy Perry, die zich op 17-jarige leeftijd als Local Defence Volunteer had aangesloten bij ’the 10th Hertfordshire Battalion’. Zijn moeder was helemaal niet blij geweest met dat initiatief en vond het maar helemaal niets dat haar zoon ’s nachts niet thuiskwam en misschien wel kou zou vatten. Daarmee zou Jimmy Perry zelf model hebben gestaan voor ‘watje’ Frank Pike, gespeeld door Ian Lavender, de nog enige levende hoofdrolspeler uit de serie.

Dad’s Army Museum
Hoezeer de serie vandaag de dag nog altijd leeft mag blijken Dad’s Army nog steeds door heel veel landen wordt herhaald. Daarnaast is het Engelse stadje Thetford in het graafschap Norfolk, waar de opnames voor de serie werden gemaakt, verworden tot een soort van bedevaartsoord compleet met Dad’s Army Museum, met een standbeeld van Captain Mainwaring (waar iedereen mee op de foto wil) voor de deur.

Reacties

Cookieinstellingen