Tour de France van start, en dus horen we iedere dag weer Trumpet Cross

Vandaag is in Kopenhagen het startsein gegeven voor de 109e editie van de Tour de France. Dat betekent weer ruim drie weken sportplezier, maar ook 3 weken lang het ultieme zomergevoel via Radio Tour de France met de meest herkenbare tunes Trumpet Cross en Tarantuella Rein van den Broek.

(tekst: Wim Meijer)

Als sinds 1983, dus inmiddels al 39 jaar, is de in 2015 overleden overleden trompettist en componist verantwoordelijk voor de iconische openings- en finishtune van Radio Tour de France en daarmee het meest herkenbare zomergeluid.

Theo Koomen
Ik wil geen enkele andere sportverslaggever tekort te doen, maar het moet toch een unieke combinatie zijn geweest: Theo Koomen, van achterop de motor bij Raymond Nackaerts, in het finishverslag van de Touretappes samen met de niet meer weg te denken finishtune Tarantuella.  Het heeft slechts één jaar zo mogen zijn. In 1983 werden Trumpet Cross en Tarantuella voor het eerst gebruikt in Radio Tour de France. Dat was tevens het laatste jaar dat Theo Koomen verslag deed, omdat hij op 4 april 1984 bij een auto-ongeval om het leven kwam.

Theo Koomen (voorop) met Heinze Bakker en Hans Prakke (foto: Wikipedia / Nationaal Archief)

Trumpet Cross en Tarantuella bleken echter onsterfelijk. Het is dit jaar inmiddels voor de veertigste   keer dat deze composities van Rein van den Broek en Paul Natte het begin van iedere etappe inluiden en het eind opzwepen tot hoogtepunt van die dag, met de absolute apotheose op zondag 24 juli bij de finish op de Avenue des Champs Elysées.

Bedoeld voor het leger
Echte successen komen soms volslagen onverwacht. Het is maar de vraag of, wanneer er specifiek een openings- en finishtune geschreven had moeten worden, het resultaat net zo onsterfelijk geweest zou zijn geweest. Trumpet Cross en Tarantuella zijn dan ook nooit met dat idee geschreven. Trumpet Cross werd door trompettist Rein van den Broek (ex –Exception) in 1981 opgenomen in opdracht van Defensie. De muziek was bedoeld voor een film om officieren voor het leger te werven. Die film kwam er echter nooit.

Positieve burenoverlast
Soms vallen dingen dan op zijn plaats. In dit geval gebeurde dat via Herman van der Velde, de overbuurman van Rein van den Broek. Herman van der Velde is de man die gedurende 30 jaar, als muzieksamensteller bij de NOS, verantwoordelijk was voor de muziekkeuze van o.a. Radio Tour de France. Toen hij in die zomer van 1981 de klanken van Trumpet Cross uit de woning van zijn muzikale overbuurman hoorde galmen wist hij als geen ander dat hij de ideale openingstune had gevonden voor Radio Tour de France.

Trumpet Cross en Tarantuella
Nadat Defensie was afgehaakt gaven Rein van den Broek en Paul Natte groen licht aan Herman van der Velden om Trumpet Cross te gaan gebruiken. Daarbij maakte Herman van de gelegenheid gebruik om ook Tarantuella onder de arm mee te nemen naar de studio en in te zetten als finishtune, waarmee het inmiddels 39-jarige muzikale tweespan was geboren. Een tweespan, dat niet alleen de luisteraars het ultieme vakantiegevoel geeft. Dat geldt eveneens voor Rein en Paul, die weliswaar niet rijk geworden zijn van het jaarlijkse gebruik van hun geesteskindjes, maar het toch konden zien als een soort van gegarandeerd vakantiegeld.

Tourflits
Ik heb overigens nog één tune niet genoemd: de tune voor de ‘Tourflits’. Ook daar veel ‘getrompetter’. En ook deze tune draagt bij aan het ultieme zomergevoel. Echter geen Rein en Paul aan de wieg van deze tune. In deze jingle is de hoofdrol weggelegd voor de Amerikaanse trompettist Ron Limberg. Hij schijnt in Nederland te wonen en muzikaal actief te zijn in religieuze kringen.

Ici Radio Tour de France
Vanaf vandaag, 1 juli, met de start van de Tour in Kopenhagen, tot en met de aankomst in Parijs op zondag 24 juli schetteren Trumpet Cross en Tarantuella dus weer dagelijks door de ether. En dat zal zeker niet de laatste keer zijn. Want de composities van Rein van den Broek en Paul Natte zijn zo onlosmakelijk met de Tour de France verbonden dat ook in de toekomst geen programmamaker het zal aandurven om deze te vervangen voor modernere klanken. En dat is terecht! De tunes van Radio Tour de France geven ieder jaar opnieuw de luisteraars het optimale zomergevoel en de ideale sportbeleving met een vleugje nostalgie.

Reacties

Cookieinstellingen