San Francisco: lijflied van de Flower Power

Vandaag 55 jaar geleden, op 8 juli 1967, kwam de Amerikaanse singer-songwriter Scott McKenzie binnen op de 39e plaats van de Nederlandse Top 40 met het nummer San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair). Het duurde 5 weken totdat het door John Phillips (van The Mamas & The Papas) geschreven nummer de eerste plaats bereikte en daar 6 weken bleef staan.

20 minuten
Wat goed is komt snel. San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) is daar  het ultieme bewijs van. In welgeteld 20 minuten tijd schreef John Philips het nummer, speciaal in het kader van het driedaagse Monterey Pop Festival, onderdeel van The Summer of Love, een van de hoogtepunten van de hippiecultuur in de jaren 60. Met “San Francisco” riep John Philips, bij monde van Scott McKenzie de mensen op om in vrede naar San Francisco te komen.

Flower Power
Wat het Amerikaanse muziekblad Billboard reeds twee weken na de release al voorspelde, gebeurde: San Francisco groeide uit tot een klassieker, en tot het onbetwiste lijflied van de Flower-Power beweging. Daarnaast kreeg het nummer een extra betekenis voor de militairen die per boot in de haven van San Francisco terugkeerden uit de oorlog in Vietnam.

Wereldsucces
In totaal werden er van ‘San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)’ meer dan dertien miljoen exemplaren verkocht en bereikte Scott McKenzie, behalve in Nederland, ook de eerste plaats van de hitcharts in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland.

In bijgaande live-versie van het Monterey Pop Festival in 1967 zien we onder andere Mama Cass Elliot (The Mamas & the Papas) en Jimi Hendrix voorbijkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen