Vakantietip: Floriade Almere toch echt de moeite waard

Foto: Wim Meijer Fotografie

Volop berichten in de media over de zwaar tegenvallende bezoekersaantallen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. Waarom veel bezoekers wegblijven? Redenen genoeg te bedenken. Maar een feit blijft, dat áls je naar de Floriade gaat, je niet bedrogen uitkomt. Want de expo, die slechts eenmaal in de 10 jaar wordt georganiseerd, blijkt dubbel en dwars de moeite waard.

Toevallig moest afgelopen week hans Bakker, directeur van de Floriade, opnieuw de verwachtingen qua bezoekersaantallen naar beneden bijstellen. De wereldtuinbouwtentoonstelling schroefde het totaalaantal verwachte bezoekers eerder al terug van 2 miljoen naar 1,2 miljoen, maar directeur Hans Bakker zegt in De Telegraaf dat hij “nu al blij” zou zijn met 680.000 betalende gasten.

De Floriade zei onlangs nog meer kaartjes te hebben verkocht door acties en een prijsverlaging in de afgelopen weken. “We hebben even gedacht dat we met goedkopere tickets het tij konden keren, maar dat valt tegen”, aldus Bakker in de krant.Corona en dalende koopkracht oorzaak tegenvallende bezoekersaantallen
Volgens de directeur hebben onder meer de coronapandemie en de gevolgen daarvan roet in het eten gegooid. Daardoor is het lastig om vanuit het verre buitenland naar Almere te komen, verklaart Bakker. In eigen land spelen volgens hem onder meer de dalende koopkracht de Floriade parten. “Mensen kiezen daardoor voor bekende attracties als ze een dagje uit willen en niet voor een Floriade, die ook nog eens negatief in het nieuws komt.”Wethouders opgestapt
Vorige maand stapten de zes wethouders van Almere op vanwege tegenvallende bezoekersaantallen van de Floriade. Die bezoekersaantallen zorgden voor een verlies van tientallen miljoenen voor de gemeente Almere en de Floriade BV. De Floriade kreeg tot juni 232.500 ​bezoekers, een derde van het verwachte aantal​. Dat kwam volgens onderzoek onder meer door een te hoge entree.

Floriade nog tot en met 9 oktober
Het evenement wordt eens in de tien jaar gehouden. Dit jaar duurt de Floriade tot en met 9 oktober. Bakker vindt dat over een mogelijke volgende editie heel goed moet worden nagedacht. “Dat het financieel tekort op deze manier volledig ten laste van een gemeente komt, kan niet meer. De tuinbouwsector, het Rijk en provincies zouden bij een volgende editie van de Floriade een deel van het risico voor hun rekening moeten nemen.”Een foto-impressie van de Floriade als opstapje voor toch een bezoek
Maar nu even los van de teleurstellende bezoekersaantallen: de Floriade zelf is nog altijd een bezoek waard, zeker nu ook de prijzen naar beneden zijn bijgesteld en er geen parkeerkosten meer worden berekend. Wat je kunt verwachten? Klik HIER voor het complete programma voor de komende maanden. Iedere dag is er wel weer iets bijzonders te beleven.

Hieronder een kleine beeldimpressie. En wil je meer zien klik dan op FOTO-IMPRESSIE FLORIADE van Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer.

Reacties

Cookieinstellingen