Bouw topside Hollandse Kust van start met met ‘first steel cut’

Foto: TenneT

VELSEN / BEVERWIJK / HEEMSKERK – Met de first steel cut markeerden vertegenwoordigers van TenneT en de joint venture Equans- Iemants (dochteronderneming van staalconstructiebedrijf Smulders)  officieel de start van de staalproductie voor de topside Hollandse Kust (west Beta).

De stukken staal die op de werf van Equans in Hoboken zijn gesneden, zijn de eerste elementen voor het stopcontact dat TenneT voor het gelijknamige windpark op zee laat bouwen.

“We zijn blij met deze eerste fysieke stappen in de bouw van het offshore transformatorstation voor Hollandse Kust (west Beta); het derde onderstation op zee dat voor TenneT door de combinatie Equans/Iemants wordt gebouwd”, zo laat Guus Siteur, projectmanager voor de offshore platformen namens TenneT weten. “De ervaringen vanuit de bouw van de platforms voor ‘noord’ en ‘west Alpha’ geven ons vertrouwen voor opnieuw een succesvol project.”

Korte keten
Milieubewustzijn staat hoog op de agenda van de aannemerscombinatie. Siteur: “De joint venture werkt met een zo kort mogelijke keten van grondstof tot installatie. Zo worden de staal- en corrosiebeschermingssystemen aangekocht bij Europese leveranciers met een milieuproductverklaring en worden alle staalconstructies en afbouw in België en Nederland uitgevoerd.”

Vanaf de gunning
In 2021 tekende TenneT het contract voor de engineering, inkoop, constructie, offshore installatie, aansluiting en testen van het offshore transformatorstation voor windpark Hollandse Kust (west Beta). Het engineeringwerk voor het platform van (west Beta) is begin dit jaar gestart. De start de montage van de topside in het voorjaar van 2023 op de werf van Equans in Hoboken.

Planning
De afbouw, inbedrijfstelling en het testen vinden plaats vanaf de tweede helft van 2023 tot begin 2025. Siteur: “De installatie van de jacket op zee vindt in de eerste helft van 2024 plaats en in 2025 zetten we daar de topside bovenop. Het onderstation op zee voor Hollandse Kust (west Beta) zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2025 volledig offshore in gebruik worden genomen.”Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen