Dit weekend weer jaarlijkse ooievaarstelling

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nederlanders kunnen dit weekend weer ooievaars tellen. Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) begint dit weekend de jaarlijkse wintertelling. STORK roept mensen op hun waarnemingen op zaterdag en zondag te delen om een beeld te krijgen van het aantal ooievaars in Nederland.

De telling vindt plaats in januari omdat STORK wil weten hoeveel ooievaars in Nederland overwinteren. De stichting is in het bijzonder benieuwd of de vogelgriep van het afgelopen jaar van invloed is geweest op de ooievaarspopulatie. Vorig jaar werden er 986 vogels geteld. In 2021 waren dat er 991.

Deelnemers kunnen hun waarnemingen delen via waarneming.nl. Ook staan op ooievaars.eu contactgegevens van STORK om de bevindingen telefonisch en per mail door te geven.

Vanmorgen meldde Stichting Ooievaars Research  dat ondanks de regen de meldingen toch al binnen druppelden. De vroegste vogels van vandaag zijn waargenomen in het Vondelpark in Amsterdam, vlakbij het Overijsselse Dalfsen, in Delfgauw en in Alphen aan den Rijn.

Milieustraten populair
In 1995 telde de stichting voor het eerst hoeveel ooievaars in Nederland overwinteren. Sinds 2011 wordt de telling jaarlijks gehouden.

Volgens Stichting Ooievaars Research en Knowhow waren er vorig jaar een aantal opvallende concentraties te zien, vooral bij afvalverwerkingsbedrijven bij Oss en Utrecht, waar respectievelijk rond de 150 en 50 vogels werden geteld. Ook milieustraten bij Tilburg, Wassenaar, Alphen aan den Rijn en Apeldoorn waren populair.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen