Anish Giri wint Tata Steel Chess Tournament

Foto: Maaike Brink

WIJK AAN ZEE – Na tweemaal eerder als tweede te zijn geëindigd tijdens het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee is het de Nederlandse grootmeester Anish Giri gelukt om als winnaar het toernooi af te sluiten. Daarmee is Giri de derde Nederlander die erin is geslaagd om het toernooi te winnen na eerder Jan Timman in 1985 en Jorden van Foreest in 2021.

(foto’s: Maaike Brink)

Het was voor Giri voor de dertiende keer dat hij deelnam aan het toernooi. Tot de laatste dag toe stond hij op een half punt achterstand op de Oezbeekse Nodirbek Abdoesattorov. In zijn dertiende partij wist Girij  met wit te winnen van de Roemeen Richard Rapport.

Daarbij kreeg hij hulp van zijn landgenoot Jorden van Foreest, die tamelijk verrassend met zwart Nodirbek Abdoesattorov versloeg, die daarmee zijn koppositie in het klassement verspeelde.

Jorden van Foreest op weg naar winst op Nodirbek Abdoesattorov

Giri kwam met het behaalde punt op een totaal van 8,5 punten uit, Abdoesattorov bleef op 8 punten staan.

De 29-jarige Giri schreef in zijn dertiende deelname bij de Masters in Wijk aan Zee eindelijk het toernooi op zijn naam. Hij was al er twee keer heel dichtbij geweest. In 2018 verloor hij als gedeeld nummer 1 een barrage om de titel van de Noor Magnus Carlsen, in 2021 overkwam hem hetzelfde, maar toen tegen landgenoot Van Foreest.

Na gedane arbeid…

Reacties

Cookieinstellingen