Wijk aan Zee maakt zich op voor Nederlands Kampioenschap Strandrace

Foto: Wim Meijer Fotografie

WIJK AAN ZEE – Voor de eerste keer strijd om Nederlands Kampioenschap Strandrace tijdens Subaru Beach Battle over strand Wijk aan Zee met circa 600 deelnemers, waaronder niet alleen de regerende kampioenen (Rick van Breda en Nina Kessler) en andere topwielrenners, maar ook vele honderden recreanten.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

Bijna 3,5 jaar hebben we erop moeten wachten, maar komende zondag vormt het strand van Wijk aan Zee weer het decor voor de Subaru Beach Battle, een strandrace voor wielrenners over een afstand van 54 (voor licentiehouders) of 40 (voor recreanten) kilometer, waarbij onderweg de nodige obstakels moeten worden genomen, waaronder de onder de deelnemers als berucht bekend staande Muur van WaZ, een 100 meter lange klim met een hellingspercentage van maar liefst 18 procent.

Een andere iconisch stukje op het parcours dat niet zozeer zwaar, dan wel mooi is, is de éénmalige overgang over de Noordpier. Overigens wordt deze alleen genomen als de weersomstandigheden dit toelaten.

Nieuw dit jaar is dat het parcours loopt door een grote tent over de sidewalk bij Sunsea. Een leuke toevoeging die geleend is van kermiskoersen in België waar bij slecht het publiek de renners overdekt kan zien passeren.

Het frame van de tent over de sidewalk staat alvast.

Nederlands Kampioenschap Strandrace
Het is dit jaar voor de 7e keer dat de Subaru Beach Battle wordt verreden. De vorige editie vond plaats in november 2019 en werd bij de heren gewonnen door Lars Boom en bij de dames door Pauliena Rooijakkers. De daarop volgende twee jaar kon de race niet doorgaan vanwege corona. En nu dus eindelijk weer, alleen niet in november maar media februari. Die verplaatsing van het evenement heeft alles te maken met het feit dat dit jaar de Subaru Beach Battle tevens geldt als Nederlands Kampioenschap Strandrace. De derde  En omdat het kampioenschap altijd verreden wordt aan het einde van het seizoen is dus gekozen voor de derde zondag van februari.

Pauliena Rooijakkers winnaar van de Subaru Beach Battle in 2019

Rick van Breda en Nina Kessler
Wie de grote kanshebbers zijn om zich zondag in de loop van de dag Nederlands Kampioen te mogen noemen? Allereerst zijn dat natuurlijk de regerende kampioenen Rick van Breda en Nina Kessler. Beide staan zondagochtend aan de start om hun titel te verdedigen. Ook aan de start komt meervoudig Nederlands en Europees Kampioen Strandrace en in 2018 winnaar in Wijk aan Zee Jasper Ockeloen.

Rick van Breda tijdens zijn winnende Ronde van Oudorp augustus 2019

En ook Thijs Zonneveld, de laatste jaren meer bekend als sportjournalist voor het Algemeen Dagblad, schrijver en wielrenanalist, maar nu weer terug op de fiets, niet alleen voor de topprestatie, maar ook om te ‘infiltreren’ in het wielrenwereldje om van binnenuit als journalist zijn verhalen te kunnen vertellen.

Recreanten
Behalve voor de toprenners is de Subaru Beach Battle ook al jarenlang een van de grote uitdagingen voor de recreatieve strandracers. Naast de bekende Egmond-Pier-Egmond in januari is de race in Wijk aan Zee een van de races die iedere liefhebber een keer moeten hebben voltooid. Overigens rijden de recreanten wel 14 kilometer minder dan de wedstrijdrijders, maar dat maakt de hindernissen niet minder zwaar. Voor hun 40 kilometer geldt wel een tijdslimiet van 2,5 uur. Dat komt neer op een gemiddelde snelheid van zo’n, 16 kilometer per uur. En dat kan, afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van het strand (mul zand of vlak en hard) toch nog wel eens een hele opgave zijn.

Strandopgangen voor iedereen even zwaar, of je nu elite bent of recreant.

Zondagochtend gaan we het allemaal zien en beleven. Dan is om 10.30 uur de grote massastart vanaf de Dorpsweide in Wijk aan Zee. En zo’n kleine anderhalf uur later weten we wie zich de nieuwe Nederlands kampioenen Strandrace mogen noemen.

Inschrijven is overigens nog mogelijk. Ook op de dag zelf. Kijk voor meer informatie op: https://subarubeachbattle.nl/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen