Kennemerhart en Nova Collega trots op nominatie Impactmakerprijs 2022 ‘Anderstaligen opleiden in de zorg’

Foto: Nova College - aangeleverd

Ouderenzorgorganisatie Kennemerhart en het Nova College Haarlem stonden in 2017 aan de wieg van het ‘Voortraject leren en werken in de zorg voor anderstaligen’. Het programma is nu één van de zes genomineerden voor de Impactmakerprijs 2022 die jaarlijks door Actie Leer Netwerk wordt uitgereikt.

Dankzij het voortraject kunnen anderstaligen zoals statushouders de opleiding ‘Verzorgende-IG/MZ’ volgen en mét een baangarantie aan de slag in de zorg. Naast Impactmakerprijs reikt de jury ook een publieksprijs uit. Deze prijs is bedoeld voor het initiatief dat de meeste beweging heeft weten te creëren om de personeelstekorten terug te dringen en die de potentie heeft om impact te maken voor een gezondere arbeidsmarkt in zorg en welzijn.

Inmiddels zijn 38 anderstaligen gediplomeerd Verzorgende, is het elfde voortraject gestart en hebben ook andere regionale zorgorganisaties zich aangesloten om anderstaligen op te leiden voor de zorg. Het leerprogramma pakt twee belangrijke problemen aan: enerzijds kunnen anderstaligen en statushouders integreren in en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Anderzijds is het een manier om het personeelstekort in de zorg te verkleinen. Daarnaast zullen steeds meer cliënten met een migratieachtergrond tot de zorgvragers gaan behoren. Dankzij de goede begeleiding in de klas en op de werkvloer is het slagingspercentage 90%, vergelijkbaar met dat van andere reguliere zorgopleidingen.

Farida, geboren in Burundi, is één van de studenten. Via het leerwerktraject volgt ze de opleiding en werkt ze in De Rijp in Bloemendaal. Ze woont sinds 5 jaar in Nederland. ‘Ik vind het werken met ouderen echt heel mooi. Ik heb een fijne werkplek en ik krijg veel steun.’ Hilde Eradus, projectleider bij het Nova College, benadrukt  de driedubbele keer win-situatie. ‘Het aantal uitkeringen vanuit de gemeente vermindert, zorgorganisaties krijgen nieuw opgeleide collega’s waar ze zelf nauw betrokken bij zijn geweest en de studenten gaan met hun diploma en een werkgarantie een betere toekomst  in Nederland tegemoet.’

Stemmen kan via  de website van Kennemerhart of van het Nova College Haarlem tot 15 maart. Op 16 maart hoopt Farida, namens Kennemerhart en Nova College Haarlem, de publieksprijs in ontvangst te mogen nemen!

Reacties

Cookieinstellingen