Alkmaarse stadsarcheoloog Peter Bitter vertelt over bijzondere vondsten bij HGMK

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – Op donderdag 2 maart komt de Alkmaarse stadsarcheoloog Peter Bitter bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK( vertellen over de meest bijzondere vondsten die in Alkmaar werden gedaan.

Als gemeentelijk archeoloog zorgt hij voor het behoud van archeologische resten. Dat betekent niet alleen redden maar ook goed bewaren en documenteren van resten uit de prehistorie, begraafplaatsen, stadsmuren, kloosters, etc. Daarbij zijn de beerputten natuurlijk het meest opvallend omdat daar allerlei huisraad uit naar boven komt uit andere tijden. Ook het presenteren van de vondsten en resultaten aan het publiek hoort bij zijn werk.

Het ontdekken en naar boven halen van verhalen en ze vervolgens naar buiten brengen is wat Peter Bitter beweegt. Het meest is hij zelf onder de indruk van de reuzenbeker van glas die in 1993 in de Langestraat werd gevonden. Die staat nu in het Stedelijk Museum, als vondst die in heel Nederland nog niet is overtroffen. Maar ook de massagraven op de paardenmarkt. Die waren zo uniek dat er een gedenkteken werd geplaatst en is de opgraving gestileerd weergegeven in de betegeling van het plein.

Wie de lezing wil bijwonen kan een plaats reserveren via www.hgmk.nl.

  • Wanneer: Donderdag 2 maart, aanvang 20:00 uur,
  • Waar: Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a.
  • Kosten: Toegang € 5,– (hgmk-leden gratis).

Reacties

Cookieinstellingen