Verslaving “Het kan ons allemaal overkomen”

René van Collem
René van Collem
Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – René van Collem, voormalig drummer van de band Doe Maar, geeft op zaterdag 15 april een lezing bij Moedige Moeders Beverwijk over verslaving.

Iedereen kent wel iemand, al is het via via, die verslaafd is (geweest) aan drugs, alcohol, gokken, gamen of medicijnen. Maar toch, ondanks dat er meer over wordt gesproken, heerst er nog altijd een taboe over verslaving. Vaak heeft men zelfs een compleet verkeerd beeld over verslaving of verslaafden. Het eerste waar je misschien aan denkt bij verslaving zijn de junkies op straat of die eenzame huisvrouw verslaafd aan wijn. Dit beeld klopt niet helemaal, het kan namelijk iedereen overkomen.

Elk verslaafd persoon heeft naasten en geliefden om zich heen. Ouders, een partner, broers en zussen, kinderen en vrienden. Deze naasten worden ook geraakt door de verslaving en oefenen bewust of onbewust invloed uit op de verslaafde persoon en zijn ziekte. Vaak tegen beter weten in, zijn de naasten een grote bron van het in stand houden van de actieve verslaving.

Moedige Moeders Beverwijk is een stichting die er is voor de naasten en geliefden. In de tweewekelijkse bijeenkomsten worden, zonder enig oordeel over de ander, onderling ervaringen uitgewisseld en worden de naasten geïnformeerd over de ziekte en hun rol daarin. Moedige Moeders Beverwijk bieden een luisterend oor, steun en begrip met als streven om het leven naast een verslaafde weer dragelijk te maken.

Bij de verslaafde zelf is er vaak veel schaamte, schuld en taboe over zijn of haar middelengebruik. Echter stopt de schaamte daar niet. Er is ook vaak veel schaamte en schuldgevoel bij de naasten. Vaak zorgt dit ervoor dat zowel de verslaafde als de naasten bang zijn om hulp te zoeken. Door lezingen en bijeenkomsten wil de stichting de drempel naar het zoeken van hulp voor de naasten te verlagen. Want er is geen schuld en als de schaamte ruimte kan maken voor herkenning en begrip, is er ruimte naar herstel.

René van Collem
Herkent u zich ook maar een heel klein beetje in het bovenstaande, heeft u een verslaafde in uw nabije omgeving of wilt u graag meer weten over verslaving. Moedige Moeders Beverwijk nodigt u graag uit op de lezing van René van Collem. René van Collem, de voormalig drummer van de band Doe Maar, is zelf een verslaafde in herstel en werkt als ervaringsdeskundige en familieondersteuner. Hij zal tijdens de lezing iets meer vertellen over zijn ervaring als verslaafde en met u, als ouder of naasten, in gesprek gaan over uw zorgen, schaamte, verdriet over uw dierbare naasten verslaafde. Deze waardevolle lezing geeft inzicht, herkenning en er is ruimte voor vragen en opmerkingen. Het verkleint het gevoel van eenzaamheid en de naasten ervaren erkenning en herkenning wat als zeer ondersteunend wordt ervaren.

Iedereen is van harte welkom om deze gratis lezing bij te wonen. Aanmelden kan via: [email protected] of via telefoonnummer: 06–12332789

  • Wanneer: Zaterdag 15 april 2023
  • Waar: Dorpshuis de Moriaan, Dorpsduinen 4 in Wijk aan Zee
  • Vanaf 13:30 uur staat de koffie/thee klaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen