Bunkerdag: Bunkers in Wijk aan Zee en IJmuiden voor één dag gezamenlijk open

Foto: Bunkerdag

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Tijdens Bunkerdag zijn in Wijk aan Zee maar liefst 6 bunkers te bezoeken. Historische voertuigen rijden bezoekers vanaf de uitvalsbasis op de Dorpsweide rond in Wijk aan Zee. In IJmuiden is Bunker Museum IJmuiden geopend, in de Seehund Bunker is het wrak van de mini-duikboot type XXVII-B is te bekijken. Nieuw dit jaar zijn de rondleidingen langs de bunkers in Park Beeckesteijn.
Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. IJmuiden werd als belangrijke havenplaats gemarkeerd door de Duitse bezetter en uitgebouwd tot een zogenaamde Festung. Ook Wijk aan Zee maakte onderdeel uit van deze Festung. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Zo werd in november 1942 besloten tot volledige evacuatie van de inwoners van Wijk aan Zee en werden grote delen van IJmuiden ontruimd.
Bunkerdag in Wijk aan Zee en IJmuiden
In Wijk aan Zee zijn maar liefst 6 bunkers vanbinnen te ontdekken. Boven op de duinen vind je onder meer de Manschappenbunker en Radarbunker, waar de antennekabels nog aanwezig zijn. De Küver, een personeelsonderkomen, is in oude staat ingericht en heeft nog goed bewaarde muurschilderingen. De vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee hebben op de Dorpsweide hun uitvalsbasis. Hier worden films vertoond en staan er Jeeps en Dodges klaar om je in Wijk aan Zee rond te rijden tegen een kleine vergoeding. Bij de Tetraëder strandversperring zijn originele betonnen palen te zien die tijdens graafwerkzaamheden op het strand teruggevonden en nu worden tentoongesteld.

In IJmuiden kun je het Bunker Museum IJmuiden bezoeken. Tijdens Bunkerdag is de Seehund geopend, waar het wrak van de mini-duikboot te bewonderen is. Bij het museum worden diverse activiteiten georganiseerd. Bij Park Beeckestijn kan je rondleidingen volgen. Een deskundige gids neemt je mee naar twee bunkers. Deze bunkers zijn gevestigd in de tuin van het hoofdhuis van Beeckestijn. Hier nam de Duitse bezetter zijn intrek tijdens de oorlog.

Historische voertuigen vervoeren bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor alle deelnemende locaties en activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Foto: Jorn Baars ©

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen