Topatleten kijken uit naar warme Dam tot Damloop

Favorieten Dam tot Damloop presenteren zich bij persconferentie
Favorieten Dam tot Damloop presenteren zich bij persconferentie
Foto: Wim Meijer Fotografie

ZAANDAM/AMSTERDAM – Zondag aanstaande vindt voor de 37e keer de Dam tot Damloop plaats, het by far meest massale hardloopevenement van Nederland. Rond de veertigduizend(!) lopers verschijnen aan de start voor een run over 16,1 kilometer (10 Engelse mijl). Iedereen lijkt er klaar voor, toch is er wel enige zorg bij de organisatie: de temperaturen.

Het is algemeen bekend: niets is zo onvoorspelbaar als ’t weer. En dat geldt voor de maand september in het bijzonder. Le Champion, organisator van de Dam tot Damloop, weet er alles van. Al 36 keer eerder organiseerden ze deze iconische hardloopwedstrijd en werden ze met de meest wisselende omstandigheden geconfronteerd. Zo viel vorig jaar de regen met bakken uit de lucht, terwijl in 2019 laatste twee startvakken niet meer mochten vertrekken vanwege de grote hitte. En dat laatste zou komende zondag zomaar weer kunnen gebeuren. De voorspellingen geven nu aan dat de temperaturen in de loop van de dag op zullen lopen tot boven de 25 graden.

Extra drinkposten en koelbaden
Le Champion probeert in ieder geval goed in te spelen op de omstandigheden. Extra drinkposten en koelbaden worden geplaatst en de tijdwaarneming bij de recreanten wordt uitgeschakeld, dit om ze  te ontmoedigen om op tijd, en soms dus te hard te gaan lopen. Daarnaast zit er meer tijd tussen de startmomenten, waardoor de renners meer verspreid op het parcours lopen. Zodoende hebben de hulpdiensten meer ruimte om eventuele medische hulp te verlenen. De warming-up voor de start vervalt ook.

Kenianen strijden waarschijnlijk onderling voor eindoverwinning
Overigens zullen de echte toplopers weinig last van de warmte ervaren. Zij zijn goed getraind en in veel gevallen zijn ze aan warme omstandigheden gewend. Zij zien dan ook uit naar zondag, zo bleek vandaag tijdens de speciale persconferentie die was belegd om vooruit te kijken naar zondag. Bij de persconferentie aanwezig een van de favorieten bij de heren Geoffry Toroitich Kipchumba.

Geoffry Toroitich Kipchumba en Richard Douma

Hij is een van de vijf Kenianen die zondag waarschijnlijk onderling gaan uitmaken wie als eerste ‘door het lint’ zal gaan. Hij heeft een persoonlijke besttijd op de 10 EM van 48.18 minuten. En dat is precies dezelfde tijd als die van de Nederlandse atleet Richard Douma tijdens Dam tot Damloop van vorig jaar. Hij verwacht zelf niet echt voor de overwinning te gaan, maar loopt vooral mee in het kader van zijn voorbereiding op de Amsterdam Marathon, waar hij volgende maand aan de start verschijnt.

Almnaz Ayana grote favoriete bij de vrouwen

Almnaz Ayana favoriet bij de vrouwen
Bij de vrouwen gaat de aandacht met name uit naar Almnaz Ayana. Het wordt zondag haar debuut op de 10 EM, maar op basis van haar prestaties op andere afstanden lijkt ze een serieuze kandidaat voor de eindoverwinning. Zo won ze vorig jaar de Amsterdam marathon in een tijd van 2.17.20 en eindigde dit jaar als 7e in de London Marathon. Eerder was ze Olympisch kampioen op 10.000 meter (2016), wereldkampioen op de 5000 meter (2016) en op de 10.000 meter (2017). Maar ook de Keniaanse Cynthia Chemweno en Ludwina Chepngetich horen tot de kanshebbers op de overwinning. Voor Nederland komen onder andere Diane van Es (besttijd 54.44), Jill Holterman (54.56) en Andrea Deelstra (56.47) aan de start.

Diane van Es, vorig jaar beste Nederlandse vrouw in Zaandam, ook dit jaar weer aanwezig

Dam tot Damloop rechtstreeks op tv bij NH
De Dam tot Damloop is zondag live te volgen bij mediapartner NH. De televisie-uitzending begint om 10.00 uur met eerst vooral aandacht voor de topatleten en later op de dag richt NH de spotlights op de recreatieve lopers.

Cookieinstellingen