Dramatische kwalificatie Verstappen in Singapore: niet in de Top-10

Carlos Sainz (l) goed voor pole position, Max Verstappen gesneuveld in Q2
Carlos Sainz (l) goed voor pole position, Max Verstappen gesneuveld in Q2
Foto: Inter Visual Studio

SINGAPORE – Een dramatische, om maar niet te spreken van een horror-kwalificatie voor Max Verstappen en Sergio Perez. Beide Red Bulls sneuvelden in Q2 en staan morgen voor onmogelijke inhaalrace tijdens Grand Prix van Singapore.

Sinds 2013 is het niet meer voorgekomen. Geen Red Bulls bij de eerste tien tijdens een kwalificatie. Het gebeurde vandaag. Op het  Marina Bay Street Circuit waar Verstappen vanaf het begin van het weekend al problemen kende met zijn bolide.

Tijdens de derde vrije training, eerder op de zaterdag, leek het erop dat Red Bull de zaakjes weer op orde kreeg. Verstappen sloot de laatste trainingssessie af met een vierde tijd. De hoop was dat, met een paar kleine aanpassingen, Verstappen toch weer mee zou kunnen strijden om pole-position. Dit bleek echter anders uit te pakken. De aanpassingen werkten juist averechts. Na de mislukte kwalificatie sprak Verstappen over enkele ‘foute beslissingen’.

Wat de race betreft: het kan nog altijd erger worden voor Verstappen, want mogelijk hangt hem nog een straf boen het hoofd. Hij hield diverse collega’s op in de pitstraat en zat later Yuki Tsunoda in de weg. Daarmee is het niet uitgesloten dat hij nog enkele startplekken moet inleveren.

Voor Verstappen is het een half jaar geleden dat hij Q3 niet haalde. Dat gebeurde in maart in Saoedi-Arabië door problemen aan zijn auto. Hij moest toen als vijftiende starten in de race maar finishte toch nog knap als tweede.

Ook voor Perez was de kwalificatie in Singapore geen feestje. Hij klokte de dertiende tijd en mocht dus ook Q3 vanaf de zijlaan aanschouwen.

Morgen wordt de startrij aangevoerd door Ferrari en Mercedes. Carlos Sainz vertrekt van pole position. Voor de Spanjaard is het de tweede pole op rij na eerder twee weken geleden op Monza. Naast hem op de eerste startrij staat George Russell.

De kans dat Verstappen zijn recordreeks van inmiddels 10 GP-overwinningen op rij morgen kan voortzetten lijkt wel uiterst gering. De kans is zelfs heel reëel dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om met een nieuwe motor van start te gaan, wat betekent dat hij dan helemaal achter in de startrij komt te staan. Een podiumplaats lijkt dan helemaal uitgesloten, hoewel… we hebben het wel over Max Verstappen.

Cookieinstellingen