Wijkers met uitkering mogen nu tot 1800 euro per jaar aan giften ontvangen

Foto: Unsplash/Pixabay

BEVERWIJK – Gemeente Beverwijk verhoogt het maximale bedrag dat mensen in de bijstand mogen ontvangen naar 1800 euro per jaar. Tot dit bedrag hebben giften geen invloed op de hoogte van hun uitkering. Daartoe heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Aanleiding is een motie van D66, Groen Links, PvdA, O’ns Beverwijk, Samen Lokaal en CDA.

(bron: Gemeente Beverwijk)

Door de stijging van de vaste lasten wordt het voor mensen met een uitkering volgens de Participatiewet steeds moeilijker om rond te komen. ‘Met de vrijstelling voor giften tot 1800 euro willen we ervoor zorgen dat inwoners zich vrij voelen om een gift aan te nemen,’ aldus wethouder Cecilia van Weel.

Hogere vrijstelling
Inwoners met een bijstandsuitkering moeten melding maken van iedere gift die zij ontvangen. De meldingsplicht geldt niet alleen voor geldbedragen, maar bijvoorbeeld ook voor een tas met boodschappen, een klein cadeau of andere giften. ‘Om te voorkomen dat mensen door een goedbedoeld steuntje in de rug gekort wordt op hun uitkering, gold er al een vrijstelling voor giften tot 1200 euro. Die wordt nu verhoogd naar 1800 euro,’ licht de wethouder toe.

Maatwerk
Bovendien verricht gemeente Beverwijk zoveel mogelijk maatwerk bij het beoordelen van meldingen van giften. De armoede onder bijstandsgerechtigden is hoog. Met het toestaan van extra giften hoopt de gemeente bij te dragen aan een betere situatie voor hen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen