TCS Marathon Amsterdam in teken Olympische limiet Nederlandse lopers

Foto: Le Champion

AMSTERDAM – De TCS Amsterdam Marathon kende vandaag zowel letterlijk als figuurlijk zonnige en sombere kanten. Zonnig voor de winnaars, bij de mannen de Keniaan Joshua Belet, die met een eindtijd van 2.04.18 een kleine minuut boven het parcoursrecord bleef, en bij de vrouwen de Ethiopische Meseret Belete die ondanks de wisselende weersomstandigheden goed was voor een tijd van in 2.18.21.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Le Champion)

Voor de Nederlandse deelnemers lag de focus echter niet zozeer in een mogelijke overwinning. Dat ze de Ethiopiers en Kenianen voor moesten laten gaan was vooraf al in te vullen. Voor hen lag het doel op het behalen van de limiet voor deelname van de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs.

Winnaar Joshua Belet (foto: Le Champion)

Bij de mannen ging de aandacht vooral uit naar Khalid Choukoud. De in Marokko geboren Nederlandse atleet had tot voor vandaag een persoonlijk record op de marathon staan van 2.09.34. Om naar Parijs te mogen moest hij onder de 2.08.10 duiken. Een opdracht die zeker tot de mogelijkheden had behoord, ware het niet dat het weer niet echt meewerkte. Variërende wind, felle regenbuien en een lage temperatuur bleken niet een ideale mix voor de spieren. Uiteindelijk kwam de 36-jarige Choukoud 26 seconden te laat over de finish om al een ticket voor de Olympische Spelen te kunnen veiligstellen.

Finish van Khalid Choukoud (foto: Le Champion)

Heel wat positiever verliep de race bij  Anne Luijten. De 29-jarige hardloopster, die eerder dit jaar in Rotterdam al de Nederlandse titel veroverde in een persoonlijke besttijd van 2.30.59, verbaasde een ieder, en vooral zichzelf, door vandaag maar liefst ruim 4 minuten van die  tijd af te halen en in het Olympisch Stadion te finishen in een eindtijd van 2.26.36. Daarmee dook ze 14 seconden onder de 2.26.50 die nodig was om mee te mogen doen aan de olympische marathon volgend jaar in Parijs.

Anne Luijten door het lint (foto: Le Champion)

Overigens is het nog niet 100 procent zeker dat Anne Luijten naar Parijs zal afreizen. Nederland mag in totaal 3 deelneemsters aan de marathon afvaardigen. Naast Anne Luijten heeft ook Sifan Hassan de limiet al gelopen. De verwachting is dat ook Nienke Brinkman zich zal plaatsen. Echter ook Jill Holterman en Andrea Deelstra zijn nog in de race. Als een van die twee onder de tijd van Anne Luijten duikt, zal deze alsnog een keer ‘aan de bak’ moeten.

Voor de Egmondse Jill Holterman zat de limiet er vandaag niet in. Ze was weliswaar van start gegaan met de doelstelling om een tijd van onder de 2.26.50 op de klok te krijgen, maar die ambitie moest ze na 25 kilometer laten varen.  Langs de Amstel moest ze lossen en haar groep laten lopen. Uiteindelijk staakte ze de strijd vroegtijdig.

Winnares ij de vrouwen de Ethiopische Meseret Belete (foto: Le Champion)

Record aantal deelnemers
Waar de toplopers en -loopsters streden voor de overwinning of voor de Olympische limieten lag bij de meeste deelnemers aan de TCS Marathon Amsterdam de focus op het behalen van de eindstreep. Daar hadden ze maar liefst 6 uur de tijd voor (tijdslimiet) Dat lijkt lang, maar zeker vandaag was dat al een hele prestatie op zichzelf. Juist voor de minder snelle lopers kan kou en regen een slopend effect hebben op spieren en conditie. Toch stonden er vanmorgen om 09.00 uur in totaal 20.500 deelnemers aan de start in en bij het Olympisch Stadion waarvan het overgrote deel (de een  wat soepeler dan de ander) binnen de limiet over de streep kwam. Het was een recordaantal deelnemers  dat aangeeft dat de Amsterdam Marathon nog steeds aan populariteit wint. De verwachting is dan ook dat binnen niet al te lange tijd het deelnemersaantal op de 42,195 meter groeit tot rond de dertigduizend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen