Antoinette Verbrugge uit Wijk aan Zee wint eerste ‘Marga Jacobs Milieuprijs’

Foto: Wim Meijer Fotografie

NIJMEGEN / WIJK AAN ZEE – Antoinette Verbrugge uit Wijk aan Zee, de drijvende kracht achter ‘Gezondheid op 1’, heeft de eerste Marga Jacobs Milieuprijs gewonnen. Ze ontving de prijs afgelopen maandag uit handen van juryvoorzitter Margot Ribberink voor haar inzet voor de gezondheid van omwonenden van Tata Steel. De tweejaarlijkse prijs is ingesteld als eerbetoon aan de in 2020 overleden milieuactiviste Marga Jacobs en is nu voor het eerst uitgereikt.

De jury was erg te spreken over de inzet en werkwijze van winnaar Verbrugge. Juryvoorzitter Ribberink: ‘Antoinette gebruikt een variatie aan strategieën om mensen te ‘empoweren’, van klassiek mobiliseren, informeren en bewust maken tot het zoeken van interactie met kunstenaars en theatermakers. Ze zoekt zelfs de verbinding in het theater met in de zaal ook mensen van Tata Steel. Dat is heel vernieuwend!’ De jury was ook onder de indruk van hoe Verbrugge vanuit het lokale, allerlei landelijke milieu-, gezondheids- en verwante experts en organisaties weet te verbinden. Ribberink: ‘Dat is hard nodig want niet alleen in de IJmond gaat het slecht met gezondheid van mensen in relatie tot het milieu, dat is helaas op veel meer plaatsen het geval. Antoinette is dan ook een voorbeeld in de geest van Marga Jacobs.’

Andere genomineerden voor de Marga Jacobs Milieuprijs waren, Kien van Hövell tot Westerflier van Landgoed Grootstal, Roderick Peters, fijnstof/citizen science in Lent en Maria Berkers van Stop de Stank uit Deurne.

Uitreiking in oude Honig fabriek
De uitreiking van de eerste Marga Jacobs Milieuprijs vond plaats in een overvolle zaal in de oude Honig-fabriek in Nijmegen, midden in een industriegebied met nabij gelegen woonwijken. Emeritus hoogleraar Milieukunde Pieter Leroy gaf een mini college ‘geschiedenis van de milieubeweging’. Journalist Rob Jaspers droeg een column voor en vanuit drie kanten werden anekdotes over Marga Jacobs en haar inzet voor een gezonder leefmilieu gehouden: Eric van Kaathoven (perspectief milieubeweging), Henk Nijhuis (overheid), Rutger Jan Pessers (bedrijfsleven). En zanger Dirk Wim in ’t Hof zorgde voor muzikale intermezzi. Na de uitreiking van de prijs, een door een kunstenares beschilderde theepot en een cheque van 500 euro (gefinancierd door Leefmilieu), hield winnares Antoinette Verbrugge een bevlogen verhaal over haar inzet voor de gezondheid van omwonenden en de werknemers rondom Tata Steel. Verbrugge gaf aan vereerd te zijn met de prijs en het te zien als een aanmoediging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen