Chinees Nieuwjaar gevierd op Beverwijkse Bazaar met Leeuwendans

BEVERWIJK – Om het Chinees Nieuwjaar te vieren, organiseerde De Bazaar in Beverwijk vandaag, zondag 11 februari, ┬ásamen met de Aziatische supermarkt en groothandel Amazing Oriental een leeuwendans.

(beeld: IJmond Nieuws / bron tekst: De Bazaar)

Sinds het begin van onze jaartelling worden er in China met nieuwjaar en andere belangrijke feestdagen leeuwendansen georganiseerd. De leeuw staat symbool voor kracht, wijsheid en macht. Dansende leeuwen brengen geluk en voorspoed en jagen negatieve invloeden weg. Hoe langer de leeuwen dansen, hoe meer voorspoed zij brengen.

Het jaar van de Hout draak
In het nieuwe Chinese jaar staat de Hout Draak centraal. Elk jaar in de Chinese kalender wordt geassocieerd met een van de twaalf dieren en een van de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water) uit de Chinese astrologie. Deze combinatie herhaalt zich elke 60 jaar.

De dieren worden niet alleen geassocieerd met bepaalde jaren, maar ze worden ook toegeschreven aan bepaalde persoonlijkheidskenmerken en lotgevallen van mensen die in die jaren zijn geboren.

De Hout Draak in de Chinese astrologie heeft een bijzondere symboliek en betekenis. Het jaar van de Hout Draak belichaamt de eigenschappen van groei, vernieuwing, kracht en ambitie. Het is een jaar dat vaak geassocieerd wordt met grote veranderingen en nieuwe kansen.

Kung Fu dansers
Elke dansende leeuw wordt door twee poppenspelers tot leven gebracht. De benen van de eerste poppenspeler zijn de voorpoten van de leeuw. De benen van de tweede zijn de achterpoten van de leeuw. Zij laten de leeuw dansen op muziek van gongen en cymbalen. Beide spelers moeten tegelijkertijd bewegingen van de Chinese vechtsporten uitvoeren om de leeuw te laten dansen. De traditionele Kung Fu school Xin Ji uit Wormerveer verzorgde de dans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen